Najnovije

U ČAST I SLAVU HRABRE SRPSKE VOJSKE: Premijera filma "Zaspanka za vojnike"

Reditelj Predrag Antonijević, povodom veka od okončanja Velikog rata, kao svojevrsni memorijal toj tragičnoj i slavnoj epopeji ekranizovao je "Trilogiju" Stevana Jakovljevića kao "Zaspanku za vojnike", a scenario prema motivima ovog romana potpisuje sa Natašom Drakulić. "Čudno je to sa životom, roditelji ti ga daruju, a neki ljudi usput spasavaju ili..." - jedna je od replika iz filma "Zaspanka za vojnike" koja je na sinoćnoj premijeri pobudila naročitu pažnju.

Scena iz filma ''Zaspanka za vojnike'' (Foto: Jutjub)

Svečanom akademijom povodom 100 godina od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, obraćanjem predsednika Aleksandra Vučića i premijerom filma "Zaspanka za vojnike" Predraga Antonijevića sinoć u Centru Sava završena je manifestacija "Dani slobode", koja je prethodno obuhvatila niz događaja.

Svečanost je počela intoniranjem himne, kratkim dokumentarnim filmom o srpskoj vojsci i Srbiji u Prvom svetskom ratu i muzičkom temom iz filma "Zaspanka za vojnike" u izvođenju Aleksandre Kovač i hora i orkestra Radio televizije Srbije, pod dirigentskom palicom Bojana Suđića.

U svom obraćanju predsednik Aleksandar Vučić je, između ostalog, fenomenološki i poimence govorio o srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu, velikim istorijskim događajima, stradanjima, borbenim uspesima... Podatak da je 28 odsto stanovništva tada stradalo slikovito je upotpunio rekavši da, kada bi samo minut ćutali za svakog poginulog, ćutali bi 866 dana. 

Već u prvim minutima filma na velikom platnu pojavio se Nebojša Glogovac, a salom se spontano prolomio gromki aplauz. Publika je potom s pažnjom pratila dirljivu, snažnu filmsku priču o srpskim vojnicima jedne artiljerijske baterije u Prvom svetskom ratu,odnosno o velikoj duši i velikom delu malih ljudi. I nagradila ga aplauzom.

Scenario za film rađen je na osnovu čuvenog dela Stevana Jakovljevića "Srpska triologija", a potpisuju ga reditelj i Nataša Drakulić, a glumačku ekipu čine LJubomir Bandović, Marko Vasiljević, Vuk Jovanović, Marko Pavlovski, Aleksandar Berček, Ivan Ðorđević, Marko Gvero…

Akademiji u velikoj dvorani Centra "Sava" prisustvovali su i predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković, ministri u Vladi Srbije Zorana Mihajlović, Siniša Mali, Nela Kuburović, Branko Ružić, Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Aleksandar Antić, Zoran Đorđević, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka RS Željka Cvijanović, kao i predstavnici vojske, crkava, javnog i kulturnog života.

 

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA