Najnovije

HAN: Priština odlukom o oporezivanju srpske robe krši sporazum CEFTA, ovaj akt mora odmah biti povučen!

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han ocenio je da odluka prištinskih vlasti o oporezivanju robe iz Srbije i BiH krši Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA) i principe regionalne slobodne trgovine.

Johanes Han (Foto: Jutjub)

- Ovaj akt mora odmah biti povučen - poručio je Han.

Johanes Han je na svom Tviter nalogu naveo da podržava ”jasno saopštenje” šefice EU diplomatije Federike Mogerini koja se oglasila povodom odluke kosovske vlade da oporezuje robu koja se uvozi iz Srbije i BiH.

- Ta odluka krši sporazum CEFTA i principe regionalne slobodne trgovine. Ovaj čin, koji je štetan i za kosovske potrošače i kompanije, mora odmah biti povučen - poručio je komesar Han.

On je ocenio da Kosovo, kao trenutno predsedavajuća CEFTA, ima posebnu odgovornost.

- Uskoro ću učestvovati na nedelji CEFTA u Prištini i očekujem da se ovo do tada reši - zaključio je Johanes Han.

Prethodno je šefica EU diplomatije Fedrika Mogerini pozvala kosovske vlasti da odmah ukinu odluke o povećanju poreza na robu iz Srbije i BiH. Taj potez Proštine Federika Mogerini je okarakterisala kao povredu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, ali i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i Kosova. 

Pročitajte OVDE zašto je Orban ljut na Hrvate.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Komesar za proširenje EU i susedsku politiku Johanes Han izjavio je u intervjuu N1 da očekuje da će sledeće godine Beograd i Priština pronaći održivo pravno obavezujuće rešenje. "Namerno smo se uzdržali od predlaganja datuma. Razgovori nisu laki, uključenim stranama treba dati prostor da pronađu održivo pravno obavezujuće rešenje. Kao i ceo proces, važniji je kvalitet od brzine", poručio je Han.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA