Najnovije

KOSOVSKE BEZBEDNOSNE SNAGE KRENULE NA SEVER KOSMETA: Primećeni su u blizini Kosovske Mitrovice

Kolona kosovskih bezbednosnih snaga od 20-ak vozila je uslikana u blizini Kosovske Mitrovice.

KBS (Foto: KBS)

Pripadnici kosovskih bezbednosnih snaga od 20-ak vozila krenuli ka severu Kosova i Metohije. Kolona je uslikana u blizini Kosovske Mitrovice. I predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ima informacije o pokretu "albanskih trupa" iz dve baze ka severu Kosova.

'’Dve su opcije moguće... Uzeli su gliser na Gazivodama kojim se Tači vozio, pa je moguće da kreću u kontrolu jezera i da tako pokazuju mišiće ili da kontrolišu 'zeleni prelaz' na severu, kako bi sprečili protok robe ka srpskim sredinama na Kosovu", rekao je Vučić na sastanku sa predstavnicima Srba sa Kosova.

"Moguće je da kreću u kontrolu jezera da pokazuju mišiće i da kontrolišu zeleni prelaz na severu, kako bi sprečili bilo kakav uvoz robe", rekao je predsednik Vučić.

Ukazao je da zna koliko su u teškom položaju Srbi na KiM. 

"Mi znamo u koliko teškom položaju se vi nalazite bez obzira da li živite južno ili severno od Ibra. Mere Prištine, najpre uvođenje taksi od 10 odsto zatim uvođenje od 100 odsto znače u potpunosti zabranu trgovine", rekao je Vučić.

Dodao je da ovim merama nisu obuhvaćeni samo proizvodi za prodavnice, već i gaza i zavoji, pa čak i kiseonik koji je potreban za bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

Na KiM pale lomače za robu iz Srbije, kao što su nacisti na lomači spaljivali jevrejske knjige, rekao je predsednik i ocenio da je na Kosovu i Metohiji na delu najgora vrsta nacizma.

"Reč je o nečemu što do sada nije viđeno nigde u svetu. Paljenje robe na lomači u Kačaniku isto je kao paljenje jevrejskih knjiga u nacističkoj Nemačkoj. To je najgora vrsta nacizma na delu", rekao je Vučić na sastanku. 

Ukazao je da je Evropska unija reagovala racionalno na najnoviju odluku o povećanju poreza na robu iz centralne Srbije za 100 odsto.

"Želimo da verujemo da će svojim merama urazumiti Prištinu, ali da budem sasvim jasan – u to nisam siguran. Da kažem – ne mislim da će se to dogoditi", rekao je Vučić.

Vučić je pozvao na mir i istakao da moramo da damo sve od sebe da izbegnemo konfrontacije.

"Da budemo čvrsto jedni uz druge, da ostanemo zajedno i da se svim mirnim političkim sredstvima borimo", poručio je Vučić. 

Komentarišući izjavu Ramuša Haradinaja da Kosovo neće povući takse dok Srbija ne prizna Kosovo, Vučić kaže da to Haradinaj nije sam smislio i da iza toga stoje velike sile.

"To nije izašlo iz Haradinajeve glave, on je samo bio neoprezan i brže bolje izneo u javnost", rekao je Vučić i dodao da moramo da se spremimo za dugu i tešku borbu pošto nezavisnost nećemo priznati. 

Predsednik Srpske liste Goran Rakić istako je da je narod na Kosovu i Metohiji uplašen i da od srpskih vlasti i naroda u Srbiji očekuje podršku.

"Rekli ste da mir nema alternativu, ali kakava je alternativa ako naše bolnice ne budu imale lekove i ako naša deca ne budu imala namirnice", upitao je Rakić.

Rakić je poručio da kosmetski Srbi neće biti nemi posmatrači i da neće dozvoliti da ih proteruju sa njihovih vekovnih ognjišta.

Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović rekao je da sve ovo što se sada dešava na Kosovu nije ništa novo i da se radi u dogovoru sa velikim silama.

"Te akcije su sinhronizovane, a i sam Haradinaj je rekao da ništa ne rade bez dogovora sa velikim silama, odnosno Amerikancima", rekao je Ivanović.

Pre sastanka, koji je otvoren za javnost, održane su konsultacije sa predstavnicima Srba.

Vučić je juče na konferenciji najavio da će se sa prestavnicima Srba sa Kosmeta sastati jer postoji uznemirenost među Srbima i južno i severno od Ibra.

Predsednik je istakao da odluka o povećanju taksi nije civilizacijska niti razumna odluka i da Srbija neće uzvraćati sličnim merama, jer želi da ostane pouzdan partner.

Kako su Šiptari spalili srpsku robu, pogledajte OVDE.

Izvor: RTS/Tanjug/Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Srpska roba leti sa polica na Kosmetu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA