Najnovije

EKONOMSKA "OLUJA": Evo koliko su visoke cene u prodavnicama na Kosmetu

U Mitrovici se već osećaju posledice sramne odluke prištinskih vlasti, Srbi uznemireni i besni. Zalihe pasterizovanog mleka se tope, gradilišta pred zatvaranjem.

Kosovska Mitrovica (Foto: Jutjub)

Posledice nerazumne odluke Prištine o naplati takse od 100 odsto na sve proizvode koji dolaze iz centralne Srbije i već juče su na severu Kosmeta bile vidljive. Hleb i peciva koji se proizvode u Raški, ali i svi mlečni proizvodi s kraćim rokom upotrebe, juče nisu dopremljeni.

To je među građanima izazvalo, sa jedne strane ljutnju i bes, ali isto tako i uznemirenje i strah. Zabrinutost na licu bila je i kod Bojana Simića, iz Kosovske Mitrovice, oca troje dece koji je zajedno sa suprugom krenuo u nabavku namirnica.

- Nismo uspeli da kupimo mleko za kuvanje, a i zalihe pasterizovanog mleka polako nestaju. Smatram da je ta odluka suluda i da je cilj Prištine da izazove psihološki rat i elementarnu katastrofu. Da bismo mogli da živimo i odgajamo svoju decu moramo da imamo i pristupačne cene, što se ovakvim potezima sprečava. Verujem da će naša država Srbija adekvatno odreagovati i da će se sve poboljšati u našu korist - rekao je Simić, za "Novosti".

Nezadovoljstvo građana bilo je vidljivo i u supermarketu "Gile komerc", u centru severne Kosovske Mitrovice. Menadžer prodaje Lazar Spasojević ističe da cene proizvoda koje imaju u radnji nisu menjane, ali da su im zalihe pri kraju:

- Prilikom nedavnog povećanja takse za 10 odsto, cene su povećane, ali bi posle nove odluke litar jogurta mogao da košta i 300 dinara. 

Odluka Prištine pogodila je i građevinsku industriju. Jedan od investitora u severnoj Kosovskoj Mitrovici Radoš Petrović kaže da trenutno gradilišta rade od materijala koji je nabavljen ranije.

Posledice odluke vlade iz Prištine osetile su i na ceni hleba, koji je u većini, ne samo srpskih već i albanskih, radnji sa 30 poskupeo na 40 do 50 centi. Inače, prethodnih godina na Kosmet je najviše stizalo brašno iz centrlane Srbije, ali je uvoz poslednjih dana zbog novog nameta uglavnom obustavljen.

Građani Kosmeta u četvrtak su ostali i bez dnevne štampe na srpskom jeziku. Distributer "KiM BEOKOLP" iz Kosovske Mitrovice, vratio je sa administrativnog prelaza Jarinje porudžbinu, ne želeći da plati taksu od 100 odsto.

- Poslednjih petnaestak dana sami smo plaćali povećani porez za 10 odsto, ali je taksa od 100 odsto zaista neprihvatljiva. Obavestili smo dobavljače i izdavače i očekujemo da se pronađe rešenje - rekao je za direktor firme "KiM BEOKOLP" Zvezdan Mihajlović.

Kako su šiptarski specijalci upali u severni deo Kosovske Mitrovice, pogledajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Život na manjinski način – opštine na severu Kosmeta

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA