Najnovije

BUŠI OKLOP I ZIDOVE : U Siriji primećeni “Tigrovi” sa teškim mitraljezima “Kord” (FOTO)

Na prvim modelima oklopnih automobila „Tigr“ viđali smo klasično streljačko naoružanje poput mitraljeza PKM u kalibru 7,62mm i njegovog naslednika mitraljeza „Pečenjeg“ koji koristi istu municiju. Međutim, svedoci smo pojave sve težih modela oružja koja se instaliraju na ovu platformu kao što su to npr. teški mitraljezi DŠKM i “Kord”.

Kord (Foto: RIA Novosti)

Ovi mitraljezi koriste municiju 12,7h108mm i karakteriše ih velika vatrena moć koja je idealna kao sredstvo neposredne vatrene podrške. Zahvaljajući konstrukciji ovih mitraljeza ali i snazi samog metka, oni su efikasni na daljinama 1,500-2,000 metara. Na tim daljinama mogu da unište neprijateljsku živu silu koja se nalazi u lakoolopljenim borbenim sredstvima¹. Praksa u Siriji je pokazala da ovaj mitraljez, u paru sa moćnom optikom veoma efikasno „lovi snajperiste“ po gradskim soliterima, a često se dešavalo da sa rafalnom paljbom kroz fasadu, u potpunosti uništi grupu neprijateljskih vojnika koja se skrivala unutar stambenih jedinica.

Na tviteru se pojavila fotografija iz Sirije na kojoj se vidi oklopni automobil „Tigr“ na kome se nalazi teški mitraljez „Kord“. Na njemu je prisutna i frontalna zaštita, koja štiti nišandžiju od vatre neprijatelja, kao i od fragmenata eksplozije.

Borbena iskustva u upotrebi ovakvog tipa oružja su usvojena i u ruskoj armiji. Na primer, specijalne jedinice iz sastava Južnog vojnog okruga, koje masovno koriste ove oklopne automobile polako ih ojačavaju teškim mitraljezima „Kord“.

Pored toga, u naoružanje se usvajaju novi modeli oklopnih vozila „Tigr“ koji imaju stanicu za daljinsko upravljanje bojevim modulom „Arbalet-DM“. U ovom slučaju nišandžija direktno iz vozila upravlja vatrom, čime se smanjuje rizik od gubitaka. Pri tome njegova „ubojitost“ biva značajno povećana. Zahvaljujući upotrebi termovizijskog nišana i laserskog daljinomera koji meri udaljenost do cilja, ovo oružje je jednako efikasno danju i noću.

Ovi noviteti nisu samo učestvovali na paradama i vojnim vežbama. Oni su prošli i realnu proveru u Siriji, gde su u praksi prikazali svoje najbolje karakteristike.

Teški mitraljez „Kord“ je dugačak gotovo dva metra, a njegova težina prelazi 35 kilograma.

Tempo paljbe dostiže i do 700 metaka u minutu. Početna brzina zrna na ustima cevi je oko 850 m/sek. Resurs mitraljeske cevi garantuje 10 000 ispucanih metaka.

Kako je probijena odbrana džihadista u severnoj Hami, pogledajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Mitraljez '’Kord'’

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA