Najnovije

NOVA ''DEMONSTRACIJA DRŽAVNOSTI'': Uhapsiti Anu Brnabić, ministre i sudije

Pre nego što su uvođenjem drakonskih taksa faktički zabranili ulazak proizvoda iz Srbije na teritoriju Kosmeta, prištinske vlasti su 1. novembra donele odluku da se najvišim funkcionerima iz Beograda ne dozvoli prolaz preko administrativnih prelaza, ako bi došli na Kosovo i Metohiju, pišu "Novosti".

Tzv. Kosovska policija (Foto: Jutjub)

Prema saznanjima lista, spisak nepoželjnih osoba dostavljen je svim policijskim punktovima na prelazima, uz napomenu da odmah budu uhapšene ako dođu na neki od administrativnih prelaza.

Na spisku u koji su "Novosti" imale uvid, nalaze se srpski funkcioneri počev od premijerke Ane Brnabić, preko ministara u Vladi, do sudija Ustavnog i Vrhovnog kasacionog suda.

Na ovoj "crnoj listi" su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar trgovine Rasim LJajić, ministarka građevine Zorana Mihajlović i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Kako navode "Novosti", nepoželjni predstavnici iz Skupštine su predsednica Maja Gojković i potpredsednici Veroljub Arsić, Vladimir Marinković, Đorđe Milićević, Vjerica Radeta i Gordana Čomić, 14 sudija Ustavnog suda na čelu sa predsednicom Vesnom Ilić Prelić, četiri sudije Vrhovnog kasacionog suda i njegov predsednik Dragomir Milojević, kao i više državnih sekretara, pomoćnika ministara, itd.

Kako list napominje, ovim potezom, posle kršenja sporazuma Cefta, Priština je prekršila i dogovor iz Brisela koji se odnosi na zvanične posete i koji se primenjuje od 2014. godine.

Po njemu je za planiranu posetu nekog zvaničnika iz Beograda potrebno samo obavestiti Prištinu. Po utvrđenoj proceduri, to obaveštenje se šalje oficiru za vezu i ako se ne dobije nikakav odgovor, smatra se da je poseta odobrena. U zavisnosti u koju su grupu svrstani funkcioneri, dolazak mora da se najavi najmanje 48 ili 72 časa unapred.

"Novosti" navode i da je serija mera Prištine kao i "mlake" i "pro forma" osude iz Evropske unije dovele dijalog s Beogradom u ćorsokak i da je veliko pitanje može li se on nastaviti u Briselu u formatu u kome se i do sada vodio, čak i da kosovske vlasti ponište svoje odluke.

List piše i da će dalje delovanje po ovom pitanju, u sve komplikovanijoj situaciji, srpski državni vrh koordinisati sa Rusijom i Kinom.

"S obzirom na to da je spisak nepoželjnih 'posetilaca' KiM sačinjen pre odluke u Interpolu da ne primi tzv. Kosovo, to ide u prilog tvrdnjama da i naknadno nametnute takse nemaju mnogo veze sa ishodom tog glasanja, već da se rukovodstvo u Prištini vodi drugim motivima", navodi se u tekstu.

Zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj tvrdi da ne postoji spisak najviših srpskih zvaničnika kojima je zabranjem ulazak na Kosovo.

Prema tvrdnji Hodžaja, iznetoj u izjavi sajtu Lajmi.net, "takva lista ne postoji i to apsolutno nije tačno".

Priština priprema spisak nekih srpskih zvaničnika kojima bi bio zabranjen ulazak na Kosovo, piše dnevni list Gazeta Expres pozivajući se na kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Prema navodima lista, desetak srpskih zvaničnika biće na listi koju sastavlja to Ministarstvo, a u Ministarstvu za taj list kažu da su se na taj korak odlučili zbog, kako tvrde, neodgovornog ponašanja srpskih zvaničnika prema Kosovu.

Kako tvrdi kosovsko Ministarstvo, Srbija maltretira građane Kosova praveći liste za zaustavljanja i hapšenja po optužbama iz vremena Slobodana Miloševića.

Savetnik kosovskog ministra spoljnih poslova Jetlir Ziberaj kaže da spisak još nije sačinjen.

"Ne, jošš uvek nemamo spisak. Ali Srbija će se u bliskoj budućnosti suočiti sa recipročnom merom u tom pogledu, jer uznemiravanja i maltretiranju građana Kosova na granici je neprihvatljivo", tvrdi Ziberaj.

On je čak ponašanje srpskih zvaničnika nazvao fašističkim, a od međunarodne zajednice očekuje da reaguje na takvo ponašanje srpskih vlasti.

"Jasno je da mi ne želimo takvu stvar, ali međunarodna zajednica mora izvršiti neophodan pritisak i zaustaviti ponašanje Vlade Srbije", kaže Ziberaj.

Kakva se gužva sprema na Jadranu, pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug/Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Blokada KiM

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA