Najnovije

VUČIĆ POVODOM SITUACIJE NA KOSOVU: Albanci su spremni da plate svaku cenu, a da li smo mi? (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je veliku zabrinutost što građani Srbije ne žele rešavanje kosovskog problema i ne znaju s čim se suočavamo, a Albanci su, kaže, spremni da u potpunosti zaokruže svoju državnost i spremni su da plate svaku cenu, da to urade na svaki način.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Vučić je, u emisiji “Oko”, kazao da ga zabrinjava istraživanje koje pokazuje da građani misle da možemo da držimo status kvo. 

- To je nemoguće. Mi se suočavamo sa željom Albanaca da u potpunosti zaokruže svoju državnost. Spremni su da plate svaku cenu, da to urade na svaki način. Da se upitamo svi, da li smo mi spremni da i mi to platimo - upitao je on.

Vučić je naglasio da se ne može držati zamrznuti konflikt ni između Rusije i Ukrajine, da može samo do sledećeg broda, stradalog u Lugansku, Donjecku ili nekom drugom kraju. 

- Ko vam garantuje da ćete držati status kvo. Niko to ne želi, Evropa, a ni svet, ne žele ni Albanci, kojih je trenutno na KiM 91 do 92 odsto, a već imaju potvrđenu državnost od starne stranog zapadnog sveta - rekao je on. 

Vučić je upitao šta bi trebalo da radimo, ukoliko dođe do bilo kakvog sukoba. 

- Da se radujemo što će srpska vojska ući i rizikovati sukob sa NATO, ili da kažemo uđite pobijte naš narod. Zato sam sve vreme govorio “ajmo da pronađemo kompromisno rešenje”, bez rešenja ulazimo u ogromne probleme za naš narod - poručio je on.

Odgovarajući na pitanje da li je loša politika u proteklom veku kriva za problem sa Kosovom, Vučić je odgovorio da zaboravljamo da smo prvi put, posle Prvog balkanskog rata preuzeli ono što nam je pripadalo - kosovski vilajet stavljamo pod svoju kontrolu. 

- LJudi misle da je bilo naše od pamtiveka, ali to ne odgovara istini. Imali smo probleme od Berlinskog kongresa, uspostavljanje prve Prizrenske lige, borili smo se uvek za ovaj prostor, a iz decenije u deceniju smo gubili - rekao je Vučić. Već 1991.smo imali svega 17 odsto stanovnika na KiM, ukazao je on.

Naveo je da su Albanci bili veoma disciplonovani i sve davali za svoju kosovsku državu, a mi Srbi smo mnogo bili skloni kompromisima, mnogo napuštali KiM.  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je njegova borba da izdejstvuje nešto za Srbiju, kad je reč o Kosovu i Metohiji, borba Davida pred Golijatom koji se zove - ceo zapadni svet i Albanci, zajedno. U intervjuu za RTS na pitanje šta je bio tačno njegov plan za Kosovo, Vučić kaže:

- Kako ste to mogli da čujete do kraja usred razgovora o nečemu, sad ti razgovori i ne postoje, ne znam ni šta bih ponudio narodu.To je bila moja borba kao Davida pred Golijatom koji se zove ceo zapadni svet i Albanci zajedno, da dobijemo nešto za Srbiju i srpski narod.

Na pitanje da li je bio nadomak toga, on odgovara da nije, ali da su neki počeli da slušaju.

- Ali, sam shvatio da to u Srbiji niko nije želeo. Kažem vam da ćemo mnogo više problema imati od toga...Nismo želeli da razumemo svoju poziciju. Danas je naša ekonomska situacija bolja, voda nam je do brade, a ne kao ranije do nosa, a mislimo da možemo sve, pa i ono što ne možemo - kaže on.

Kaže da dobro poznaje Srbiju i razume šta narod kaže i poručuje, ali da se ne upravlja time, već onim što vidi i čuje, jer mu je dostupno da vidi i čuje nešto više od drugih. Kako kaže, postavljalo se i pitanje da li on želi dobro Srbiji, iako je posvećen onom što je najbolje za zemlju i narod.

- Ko mi je verovao da ćemo imati rast, ekonomiju koju hvali MMF? Da li je tada neko stavrno mislio da penzionerima želim zlo? Ne, mislio sam dobro, da imamo jaču zemlju koja može da zastupa nacionalne interse, koja može da se bori za KiM, da traži nešto nešto za narod, a ne samo da čekaju da formalno priznamo nezavisnost.

Lažna država Kosovo se pripaja Albaniji. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Obraćanje Aleksandra Vučića povodom dešavanja na Kosovu i Metohiji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA