Najnovije

BRUTALAN ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKU ŽALOPOJKU: Evo zašto smo presreli vojni avion SAD!

Američka ratna mornarica objavila je kratak snimak za koji tvrdi da prikazuje “nebezbedno presretanje“njenog špijunskog aviona Lokid ER-3E Aries  od strane ruskog lovca Su-27 iznad Crnog mora.

Ilustracija (Foto: eucom.mil)

Američka ratna mornarica objavila je kratak snimak za koji tvrdi da prikazuje “nebezbedno presretanje“njenog špijunskog aviona Lokid ER-3E Aries  od strane ruskog lovca Su-27 iznad Crnog mora.

U saoopštenju je dodatno precizirala:

„Petog oktobra 2018. godine američki avion Lokid ER-3E Aries leteo je u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora, kada ga je presreo ruski Su-27. Ova interakcija je bila nebezbedna jer je Su-27 proleteo velikom brzinom neposredno pred našim avionom, rizikujući živote pilote i posade“.

Nakon prvog je, kako tvrde Amerikanci – isti Su-27 izveo je još jedan prelet u blizini EP-3 čija posada se požalila na turbulencije nakon obe presretanja.

Presretanja su trajala ukupno oko 25 minuta, navodi se u saopštenju ratne mornarice SAD.

Ministarstvo odbrane Rusije je objavilo da je Su-27 prilikom presretanja poštovao „sve neophodne mere bezbednosti“:

„Oko 10 sati 5. novembra kontrola vazdušnog prostora otkrila je nad neurtralnim vodama Crnog mora neidentifikovani vazdušni cilj koji se približavao granici vazdušnog prostora RF. Radi presretanja je sa najbližeg aerodroma podignut Su-27 koji se toj letelici približio na bezbedno rastojanje i identifikovao je kao avion radiotehničke špijunaže SAD ER-3E Aries. Naš avion ga je pratio – ne dozvoljavajući mu da zađe u vazdušni prostor Rusije. Poštovao je sve propisane mere bezbednosti“.

U saopštenju MO RF se naglašava da se Su-27 vratio u matičnu bazu čim je špijunski avion SAD počeo da se udaljava.

Ovo su vazdušna koškanja bez dalekosežnijih posledica. Do ovoga je došlo samo dan nakon što je šef Međunarodnog vojnog štaba NATO – general Jan Bruks – izjavio da alijansa nije spremna za veliki rat protiv Rusije.

Potom je „diplomatski izvor u Briselu“ objasnio da bi i u kraćem ratu početnaprednost bila na strani Rusije i naveo:

„Nije slučajno što je Moskva odlučila da brojnost svojih padobranaca narednih meseci udvostruči i podigne je na 72.000. To je znatno više od 20.000 pripadnika snaga NATO za brza reagovanja, čak i sa 30.000 vojnika u rezervi“.

Bruks je u intervjuu News priznao da bi NATO u slučaju rata sa Rusijom imao ozbiljne probleme sa logistikom i da zato mora hitno povećati propusnu moć saobraćajnica, luka i aerrodroma.

Bruks podržava ideju formiranja NATO-Šengena. Tu ideju je lansirao bivši komandant američkih kopnenih snaga u Evropi Ben Hodžs koji je slikovito objasnio: „Jedinice NATO se moraju po evropskom kontinentu kretati makar brzinom kojom se kreću migranti“.

Rusija započela projekat izgradnje baze sa ljudima i oružjem na Mesecu. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA