Najnovije

PRVI REZULTATI IZBORA ZA KONGRES U AMERICI: Trampovi republikanci zadržali većinu u Senatu, demokrate preuzimaju Predstavnički dom

Prema prvim rezultatima, ali i projekcijama izbornih rezultata rebublikanci su uspeli da zadrže većinu u Senatu, ali demokrate vode u trci za Predstavnički dom.

Tramp (Foto: whitehouse.gov)

Kompletan sastav Kongresa i Senata bit će poznati tek nakon što se zatvore birališta širom zemlje.

Još se očekuju rezultati glasanja u nekoliko država na zapadu SAD, a među njima je i Kalifornija, najbrojnija savezna država, koja još glasa.

Na izborima je zabeležen velik odziv glasača na izborima za Kongres, deo guvernera i poslanike skupština. Izlaznost je nadmašila mnoga ranija glasanja na polovini predsedničkog mandata.

Rojters piše da su "glasači bili duboko podeljeni oko učinka predsednika Donalda Trampa i smera kojim ide nacija", a većina prvih analiza ocenjuje da su izbori zapravo bili "referendum o Trampovom mandatu".

Nakon što je postalo poznato da će demokrate imati glavnu reč u Kongresu i to prvi put nakon osam godina, a njegovi republikanci i dalje glavnu reč u Kongresu, putem svog Tviter profila se oglasio američki predsednik.

Iako su iz Bele kuće tek nešto ranije neslužbeno objavili kako Trump neće komentarisati izborne rezultate, on je putem Tvitera zahvalio svima na velikom uspehu.

Kongres Sjedinjenih Američkih Država narodno je predstavništvo i zakonodavni organ federalne vlasti Sjedinjenih Američkih Država. Ono se sastoji iz dva doma, Predstavničkog doma i Senata.

Predstavnički dom ima 435 članova, od kojih svaki predstavlja kongresni okrug i služi mandat od dve godine. Predstavnička mesta se raspodeljuju između država prema broju stanovnika. Svaka država ima dva senatora, bez obzira na broj stanovnika. Postoji 100 senatora, koji služe mandat od šest godina. I senatori i predstavnici se biraju putem direktnih izbora.

Tači i Haradinaj uskoro iza rešetaka zbog trgovine organima. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA