Najnovije

AMERIČKI PROFESOR: Svedok sam da su Srbi u Prizrenu bežali od Albanaca

Profesor američkog univerziteta "DŽons Hopkins" Edvard DŽozef, koji je više od deset godina radio na Balkanu i bio na Kosovu tokom samog NATO bombardovanja 1999, rekao je da je bio svedok toga kako su Srbi u Prizrenu bežali u crkvu jer su ih jurili "pomahnitali Albanci koji su palili sve redom".

Prizren (Foto: Pixabay)

Na poslednjem panelu prvog dana šeste "Beogradske NATO nedelje", američki profesor Edvard DŽozef, kao neko ko je video kako su Srbi na Kosovu u Metohiji patili, tvrdi da je nova istorija počela osamdesetih godina sa predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem.

"Stanovnici tog područja su živeli u miru i pokušavali da sačuvaju taj mir sve dok se Oslobodilačka vojska Kosova nije pojavila sa svojim oružjem", istakao je DŽozef.

Američki profesor navodi da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i kosovski Hašim Tači imaju potrebu da na neki način doprinesu rešenju pitanja Kosova i da je potrebno sve više ulagati u pregovore.

Govoreći o razmeni teritorija, DŽozef navodi da bi to najviše uticalo na Srbe južno od Ibra, tako da se o korekciji granica ne može govoriti u ovom slučaju, jer je do nje već došlo.

"Četiri opštine u severnom delu nije korekcija granica, južna Srbija ne može biti korekcija. Ovde pričamo o teritoriji, a ona je tako važna, jer su svi ratovi i etnička čišćenja vođeni i počinjeni da bi se osvojila teritorija", kaže DŽozef i dodaje da teritorija nije nevažna, već je centar konflikata u regionu.

Tvrdi da je sa razmenom teritorija prisustvo Srba na jugu gotovo.

"Ne kažem da Dečani ili Gračanica ne mogu da se zaštite, ali srpska populacija će na jugu nestati, jer je zaštita koju Srbi sada imaju podržana ustavom i ne zasniva se na teritorijalnom integritetu Kosova. Ako to ukinete, gubi se mogućnost zaštite Srba i šalje se poruka da će im svaki Albanac reći – vaše mesto više nije ovde", smatra DŽozef.

Gostujući viši saradnik za Inicijativu buduće Evrope Atlantskog saveta iz SAD DŽefri Gedmin na panelu "Izazovi koji prate pregovore Beograda i Prištine i uticaji na regionalnu stabilnost potencijalnog sveobuhvatnog multidimenzionalnog sporazuma" u okviru šeste "Beogradske NATO nedelje" istakao je da rešenje pitanja Kosova "leži u Briselu, Parizu i Berlinu".

Kako nas NATO ubeđuje da osiromašeni uranijum nije štetan po zdravlje, pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Bombardovanje Prizrena 1999. godine

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA