Najnovije

Saudijska Arabija formirala tim za ubistva protivnika!

Tim koji broji pedeset pripadnika ima za cilj da eliminiše protivnike, a jedna od njegovih žrtava je i novinar DŽamal Kašogi. 

DŽamal Kašogi (Foto: Jutjub)

Dokumentarni film arapskog dela BiBiSija otkriva da je prošlog leta formiran saudijski tim koji broji pedeset pripadnika s ciljem eliminisanja protivnika unutar Saudijske Arabije i u inostranstvu, a jedna od žrtava ovog tima je i novinar Kašogi.  

Saudijski izvor je rekao da ubistvo Kašpgija nije bila prva operacija koju su izvršili bliski saradnici saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.

Dokumentarac, koji je nazvan Prestolonaslednik pod lupom, rasvetljuje niz otmica i zlostavljanja kojima su bili izloženi saudijski disidenti u Saudijskoj Arabiji i Evropi podjednako, a donosi i novo svedočenje o smrti jednog od zatvorenika u hotelu Ric-Karlton u Rijadu prošle godine. 

BiBiSi Arabik prenosi od izvora bliskog saudijskom kraljevskom divanu da je saudijski oficir, general-major Ali Al Kuahtani, uhapšen i odveden u hotel krajem 2017. Izvor navodi da je bio pretučen. Istražitelj ga je udario pendrekom po glavi usled čega je pao na zemlju.  

"Polivali su ga vodom, međutim, nije se probudio iz kome", kazao je isti izvor putem šifriranog imejla.  

Dokumentarac prenosi tvrdnje Davida Kirkpatrika, međunarodnog dopisnika lista NJjujork Tajms, da je najmanje 17 osoba prebačeno u bolnicu na lečenje zbog povreda koje su zadobili prilikom sprovođenja istrage u hotelu u Rijadu. 

Advokat Mahmud Refat, koji je radio za brojne saudijske prinčeve, kaže kako se među zlostavljanim prinčevima nalazi i Mutaib bin Abdula, nekadašnji ministar i prvi čovek nacionalne garde, kako navodi njegova porodica.

Advokat dodaje da je Saud Al Kuahtani, bivši savetnik prestolonaslednika, tokom istrage udarao nekoliko prinčeva i imućnih ljudi koji su bili zatvoreni u hotelu. Kazao je i to da je princ Mitaib prebacivan u bolnicu u više navrata, što je prestolonaslednika navelo da uspostavi improvizovanu bolnicu u hotelu kako bi se izbeglo prebacivanje zatvorenika na lečenje i otkrivanje onoga što se dešava.

Novinar Alan Blinder ističe da se Kuahtani razmetao time što muči prinčeve, govoreći kako oni nisu članovi vladajuće porodice. 

Odred Tigar

Saudijski disident Sad Al Fakih izjavio je da zna za odred za ubistva kojeg čini pedeset pripadnika, dodavši da se taj odred zove 'Tigar'.

Prema njegovim rečima, zadatak ovog odreda, kojem pripadaju i petnaestorica optuženih za ubistvo Kašogija, jeste ubijanje protivnika kako bi se izbegla bilo kakva buka oko njihovog hapšenja koju režim nikako ne želi, dok je zadatak odreda u inostranstvu kidnapovanje. 

U svom odgovoru na ovakve navode, saudijske vlasti su u izjavi za BiBiSi Arabik demantovale da je u hotelu Ric Karlton bilo slučajeva mučenja ili zlostavljanja. "Kategorički odbacujemo (te) navode koje ste spomenuli... kao potpuno neosnovane", stoji u njihovom saopštenju.

Prenete su i reči saudijskog disidenta, čiji je identitet ostao skriven iz sigurnosnih razloga, da se trenutno nalazi pod pojačanom zaštitom londonske policije koja ga je upozorila na neposrednu opasnost.

Naglasio je da je stalnu policijsku zaštitu dobio nakon što je policija prošle sedmice otkrila kako postoje pretnje po njegov život.  

Ovaj slučaj dolazi nakon više od mesec dana od ubistva saudijskog novinara Kašogija u operaciji za čije se izvršenje tereti 15 Saudijaca koji su stigli u Istanbul isključivo radi njegove likvidacije.  

Pročitajte OVDE ko kaže da čovečanstvo mora biti spaseno od NATO.

Izvor: Al DŽazira Balkans

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Milovan Brkić: Pozadina ubistva saudijskog novinara Kašogija i medijska scena u svetu i Srbiji.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA