Najnovije

Opus neo -pojekat Gurdjieff: Najava koncerta u Beogradu i Novom Sadu (VIDEO)

Opus neo -pojekat Gurdjieff, aktuelan poslednjih nekoliko godina i predstavljen na velikom broju koncerata u Francuskoj poslednjih nekoliko godina u saradnji sa muzičarima različitih kultura, prakse, na raskrsnici dzeza, tradicionalne muzike, improvizacije i klasične interpretacije.

Duo Ivana Grahovac / Olivier Maurel (Foto:Promo)

Duo Ivana Grahovac / Olivier Maurel izvodi ovu kontempativnu i duboku muziku kroz pisanu i improvizacionu interpretaciju, igru zvučnih tekstura, melodija i harmonije sa kontarpunktnim elementima istraživajući volumene Azijskih ritmova, Plesa Derviša i Saida, Himni i molitvi.

Spoj sakralne i folklorne muzike nudi most između meditacije i plesa, svesti i transa. 

Georgij Ivanović Gurđijev (1877 - 1949) grčko-jermenskog porekla, čovek koji je preuzeo ulogu da promeni duhovnu atmosferu Zapada, učitelj plesa, filozof, psiholog, pisac, i što je najvažnije - čovek koji ovladao dubokim poimanjem ljudske prirode. 

Nakon brojnih ekspedicija u središnjoj Aziji Gurđijev proučava izvore izgubljenog znanja, svet umetnost i specifične obrasce rituala, muzike i plesa gde sakuplja i asimiluje tradicionalnu muziku Istoka i u saradnji sa Tomas de Hartmanom (1885 - 1956), koji je u to vreme bio čuveni kompozitor, radi na muzici za "pokrete" i na drugim kompozicijama. 

Ova muzika nosi odjek starih tradicija iz obreda drevnih hramova, specifičnih zvukova pravoslavne liturgije i duhovnih svetkovina. 

Opus Neo je muzička produkcijska organizacija koja je aktuelna u Francuskoj i Evropi od 2011. godine na čelu sa Olivie Morelom. Kreacije i projekti Opus Neo su do sada putovali širom Evrope u različitim sastavima i projektima.

Projekat je podržao Francuski Kulturni Centar.

Spisak nastupa:

04.12 SKC, Studentski Kulturni Centar Beograd, 20 sati, ulaz slobodan

06.12 Gradska kuća, Novi Sad, 20 sati

07.12 Radio Beograd, Studio 6, 21sati 

Gosti će biti Manja Ristić (violina) i Maja Đorđević (video)

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA