Najnovije

TAČI PRITISKA SARAJEVO IZ AMERIKE: Traži piznanje nezavisnosti

Tzv. kosovski predsednik Hašim Tači rekao je tokom razgovora u Atlantskom savetu u Vašingtonu da će sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine "posle vekovnog sukoba zatvoriti Pandorinu kutiju na Balkanu" i ocenio da su obe strane sada "spremne i voljne da dođu do dogovora".

Tači (Foto: president-ksgov.net(

On je naveo da je sadašnji trenutak presedan za region i da, kako je rekao, "dve suverene zemlje žele sporazum" za koji je potreban kompromis.

"Nekad ste možda u pravu 100 posto, ali ako želite da dođete do sporazuma morate biti spremni na kompromis", rekao je Tači tokom razgovora koji je vodio izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson.

Prema njegovim rečima, vreme ističe i sad je momenat za delovanje i za postizanje rešenja.

"Sad je istorijski trenutak. Svi će biti pobednici - Kosovo, Srbija, EU, region, ali ako to ne uradimo svi ćemo biti gubitnici", ocenio je Tači .

Tači je rekao i da Beograd i Priština tragaju za postizanjem konačnog mirovnog sporazuma i da istražuju moguće ideje, ali da po tom pitanju još ništa nije dogovoreno.

Beograd i Priština, kako kaže, znaju da ne mogu da nastave sadašnjim putem i da je status kvo neodrživ, a da zamrznuti konflikt šteti i jednima i drugima.

"Šta je glavni cilj procesa dijaloga - konačni mirovni sporazum o punoj normalizaciji odnosa i pomirenju dve zemlje i dva naroda, sporazum koji je međunarodno pravno obavezujući, kompromisno rešenje koje znači uzajamno priznanje između Kosova i Srbije. Bez priznanja sporazum neće imati značenje", smatra Tači.

Kad se postigne sporazum o uzajamnom priznanju, uveren je Tači, Kosovo će priznati i onih pet članica EU koje ga ne priznaju i moći će da postane članica Ujedinjenih nacija.

On je ponovio i stav da neće biti granica duž etničkih linija niti razmene populacije, navodeći da je smešan "onaj ko govori o mirnoj razmeni populacije".

Na pitanje iz publike o uvođenju taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, Tači je odgovorio:

"Prvo nek BiH prizna Kosovo. Srećan sam što je u BiH sve više glasova poziva na priznanje Kosova. Na kraju, mi smo žrtve istog agresora. Ova dnevna pitanja sa kojima se suočavamo će biti prevaziđena sa dobrom voljom regionalnih aktera, EU i SAD", rekao je Tači.

Koliko je Haradinaj platio američkim medijima da nas pljuju, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Tači i Pompeo

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA