Najnovije

VESIĆ: Pre ili kasnije ćemo doći do istorijskog sporazuma sa Prištinom

Član Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Goran Vesić izjavio je danas da je siguran da će Srbija pre ili kasnije doći do istorijskog sporazuma sa Prištinom i dodao da je on važan za mir na Balkanu.

Goran Vesić (Foto: Jutjub)

Vesić je na TV Pink rekao da je dobro da se Srbija konačno kao zemlja bavi time da pridobijemo saveznike ističući da to sjajno radi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Mi smo zemlja koja u svakom trenutku ima na raspolaganju mogućnost pritiska na albansku stranu, ali put koji je izabrao (predsednik Aleksandar) Vučić jedini je mogući da pridobijemos saveznike u međunarodnoj zajednici kako bismo rešili problem koji postoji", rekao je Vesić.

On je dodao da Srbija prvi put ima političara koji je svestan težine problema i svestan da se problem mora trajno rešiti, jer, kako navodi, status kvo ne odgovara nikome, a naročito ne Srbiji.

Na pitanje šta očekuje od posete komesara EU Johanesa Hana Prištini, odgovorio je da ne očekuje ništa, jer EU da je htela i mogla, ona bi već naterala Prištinu da povuče takse koje je povećala za proizvode iz centralne Srbije.

"Ništa se nije desilo što bi Prištinu nateralo da povuče takse. Svi se deklarativno izjašnjavaju da su protiv taksi, ali mislim da niko nije toliko naivan da misli da vlast u Prištini može da radi protiv volje svih onih koji su ih priznali", rekao je Vesić i dodao da očigledno neko misli da na taj način Srbiju treba naterati da prizna Kosovo.

Podsetio je da je vlada u Prištini po pitanju povećanja carina izuzela sve američke kompanije koje rade u Srbiji, i ocenio da Prištinu jedino interesuje stav SAD i da tu treba tražiti da se ta njihova politika promeni.

U trenutku kada Priština gubi međunarodnu poziciju, kada Srbija uspešno blokira članstvo Kosova u međunarodnim organziacijama, kada se povlače priznanja, Priština se, kaže, vraća na staru taktiku da pritiscima istera Srbe sa KiM.

S druge strane, ističe da uvek treba dati šansu razgovorima, navodeći da Srbija igra ulogu faktora stabilnosti na Balkanu.

"Pokušavamo da rešimo trajno pitanje KiM, a ovo je samo jedna od kriza i očigledno se približavamo krajnjem rešenju", ocenio je Vesić.

Na pitanje da prokomentariše oslobađajuću presudu komandantu Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću za zločine nad Srbima, Vesić je rekao da ništa drugo od suda u Sarajevu nije ni očekivao.

"Očigledno da je jedino Srbija zemlja koja je osudila one koju su počinili zločine I to pokazuje da smo spremni da prriznamo kada nešto pogrešimo, a nažalost drugi nisu", rekao je Vesić.

Kada je reč o dešavanjima u Crnoj Gori, Vesić je rekao da mu je žao što pokušavaju da izgrade identitet na anisrpstvu, podsetivši da je Srbija mirno prihvatila njihovu odluku o nezavisnosti.

Kako nas EU ucenjuje u režiji Kardeljevog unuka, pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kosovo – monolog ili dijalog?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA