Najnovije

INCIDENTI NA OTVARANJU SPOMENIKA TUĐMANU: Linta žestoko opleo po Kolindi (VIDEO)

Jedan muškarac je tokom ceremonije na kojoj je bio prisutan i državni vrh Hrvatske, uzviknuo "Tuđman zločinac", nakon čega su ga okupljeni napali. Incident se dogodio oko 16:00 sati, a radi se o Zoranu Ercegu koji je javnosti poznat kao splitski ratni veteran i humanitarni aktivista.

Franjo Tuđman (Foto: Jutjub)

On je tokom incidenta nosio žuti prsluk. Erceg se trenutno nalazi u KBC "Zagreb", a policija utvrđuje okolnosti incidenta. Još jedan incident se dogodio oko 15:00 sati, a da se oba tretiraju kao narušavanje javnog reda i mira. Predsednik “Saveza Srba iz regiona” Miodrag Linta, ocenio je kao bezočni cinizam izjavu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da je cilj Franje Tuđmana bio da ostvari ideal ljudskih prava.

Tu izjavu, navedeno je u saopštenju, Grabar Kitarović je izrekla nakon što je otkrila spomenik Franji Tuđmanu u Zagrebu povodom obeležavanja 19. godišnjice od njegove smrti. Hrvatski premijer Andrej Plenković je, po ko zna koji put, ponovio vrhunske laži da je Tuđman vodio Hvratsku u vremenima tzv. velikosrpske Miloševićeve agresije, da je oslobodio tobože okupirane teritorije i insistirao na procesu pomirenja, naveo je Linta. On je ocenio da cilj Franje Tuđmana nije bio nikakav ideal da poštuje ljudska prava svih građana, Hrvatske bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost. 

- NJegov cilj je bio da rehabilitacijom ustaštva, antisrpskom retorikom i progonom Srba izazove rat s ciljem stvaranja etnički čiste Velike Hrvatske. Franjo Tuđman je ratni zločinac koji je izmakao ruci pravde zbog svoje prerane smrti i zbog dvostrukih standarda zapadnih sila -  naveo je Linta.

Premda je Haški tribunal oslobodio hrvatske generale Gotovinu i Markača, napomenuo je on, ipak je utvrdio da su tokom i posle akcije "Oluja" počinjeni brojni ratni zločini s ciljem etničkog čišćenja Srba sa svojih vekovnih područja. 

- Dakle, i ovako pristrasan sud nije odbacio postojanje udruženog zločinačkog poduhvata na čijem je čelu bio Franjo Tuđman. Nažalost, Haški tribunal nije procesuirao Tuđmana i njegove najbliže saradnike zbog brojnih zločina i proterivanja preko 250.000 Srba tokom 1991. i 1992. godine iz desetina hrvatskih gradova i većeg dela zapadne Slavonije - saopštio je Linta.

Samoproglašeno Kosovo dobija vojsku u petak. Pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug, Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Postavljanje spomenika Franji Tuđmanu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA