Najnovije

Kosovski zavet je jedna od najviših vredonosti koji čine srž identiteta srpske nacije (VIDEO)

Veliki amfiteatar Filozofskof Fakulteta u Beogradu, poznat po imenu čuvenog vizantologa Georgija Ostrogorskog, bio je mesto gde su se profesori, studenti kao i brojni gosti podsetili čuvenog bogoslova, istoričara i erudite Milorada Bogdanovića. Ponovno izdanje njegove Knjige o Kosovu objavljene zajedno sa, svojevrsnim nastavkom iste, Razgovorima o Kosovu, okupilo je veliki broj poštovalaca njegovog zaveštanja, a između ostalog i profesore Filozofskog fakulteta Slobodana Antonića i Miloša Kovića, profesora Filološkog fakulteta Mila Lompara, prezvitera Milorada Sredojevića, urednika izdavačke kuće Hrišćanska misao biblioteke Svečanik, dok je svojim dolaskom posebne emocije izazvala supruga Dimitrija Bogdanovića.

Promocija Knjige o Kosovu (Foto: HelmCast)

Događaj, koji su pokrenuli studenti istorije Filozofskog fakulteta, imao je za cilj da se pokaže i dokaže stav studenata o trenutnom pitanju nad pitanjima srpskog naroda, kosovsko – metohijskom pitanju, i da se time pokrene jedan širi opseg delanja gde bi koren bio upravo ovaj razgovor o knjizi Dimitrija Bogdanovića, prva u ciklusu tribina Kosovo od Golgote do vaskrsenja.

Jerej dr Milorad Sredojević, govoreći o krstonosnom životu ovog Teologa ljubavi, kako su ga nazvale kasnije generacije, istakao je njegovu smelost i hrabrost da o najvećoj rani i raspeću našeg naroda, kosovskom pitanju, govori na jedan gospodstven, sofisticiran i akademski način. Ističući kako je u jednom mračnom vremenu, gde su drugi određivali pravila kojima se ocenjuje istorija, ova knjiga, i pored prohibicija kroz koje je prošla zajedno sa svojim autorom, ostala jedno svedočanstvo, svedočanstvo života jednog vrlog hrišćanina i njegove hrišćanske žrtve. Jer, šta je knjiga ako ne svedočanstvo, svedočanstvo koje prenosi prošlost u sadašnjost, a potom sadašnjost priprema i prenosi u budućnost.

O značaju knjige govorio je profsor dr Slobodan Antonić, stavljajući je u pre svega u kontekst nastanka same knjige i istorijskog trajanja koje ona pokriva. Između ostalog istakao je: Ova knjiga prikazuje osam stotina godina istorije Srba na Kosovu, potkrepljene relevantnim i važnim istorijskim izvorima,dakle ovo je bila jedna ozbiljna i uzdržana knjiga, dostojanstveno napisana, sa važnim podacima i vrlo upečatljivom argumentacijom ali bez podizanja tona. Osim o samoj knjizi i kritici kroz koju su knjiga i autor prošli zbog onovremenog režima, autor se osvrnuo i na ono što je osim, jedne akademske i istorijske dimenzije, nosi ova knjiga – Kosovski zavet, stavnjajući ga u sistem najviših vredonosti koji čine srž identiteta jedne nacije.

Profesor Miloš Ković preneo je svoje zadovoljstvo što je konačno pokrenuto pitanje Kosova i Metohije na Filozofskom fakultetu, i što je ovo ponovno otkrivanje kosovskog pitanja pokrenuto sa ovom knjigom, knjigom jednog profesora Filozofskog fakulteta. Potom je sve slušaoce podsetio na akademsku zaostavštinu ovog medieviste, zaostavštinu kojom je ostavio zdrave korene budućim naraštajima, gde će ako budu nastavili stazama istine kojima je koračao i Dimitrije Bogdanović brati dobre plodove. Istučići kako je Dimitrije Boganović bio jedan čovek koji je uređivao svoj akademski vrt, da bi potom osamdeset prve pojavio kao čovek koji je uzeo na sebe taj preteški krst i odlučio da napiše istoriju Kosova i Metohije. Osvrćući se potom i na istoriju i kontinuitet Kosovskog zaveta, gde je poseban značaj imala upravo ova knjiga kao prva knjiga o istoriji Kosova i Metohije.

Profesor Milo Lompar, kao profesor Filološkog fakulteta, istakao je značaj srednjovekovne književnosti, misli o srednjem veku ali i srednjovekovne duhovnosti, biblijskog istorizma i eshatologije srednjovekovne književnosti, koja je vraćala jedan duh u kome je kosovsko – metohijsko pitanje bilo centralno. Srednjovekovna umetnost i književnost su dakle kao umetnički artikulisan doživljaj sveta bili jedan od pokretača da Srpski Jovan Zlatousti, kako je Dimitrije Bogdanović bio u poznat u svetskoj naučnoj javnostim, se posveti pisanju knjige koja je se osvrnula na pitanje koje je tada, kao i sada,  bilo svakidašnjica ali uvek ipak skrajnuto.

Ko je po Emiru Kusturici jedini saveznik Srbije u svetu saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA