Najnovije

VUČIĆ PRED "TAJNU" POSETU VOJSCI: Dužnost KFOR-a je da raspusti kosovsku vojsku (VIDEO)

Namera Prištine da formira vojsku nije u skladu ni sa pravom, niti sa Rezolucijom 1244, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji navodi i da je dužnost KFOR-a da tu vojsku raspusti.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

- KiM je za nas velika muka, posebno zbog poteza Prištine i najave formiranja vojske, što nije zasnovano ni na pravu ni na Rezoluciji 1244. Obaveza KFOR-a je da raspusti vojsku. Ali, oni to neće uraditi, reći će da se sve promenilo od kada su proglasili nezavisnost - rekao je Vučić.

Dodao je da nas to dovodi u veoma tešku situaciju, ali da svim majkama poručuje da ćemo činiti sve što možemo da pomognemo narodu na KiM i da sačuvamo mir.

- Sve što možemo - poručio je on danas u Trsteniku.

Uputio je još jednu poruku, kako kaže, - svetu.

- Nemojte da ponižavate Srbiju i srpski narod, jer to vam ni srpski narod ni Srbija neće dozvoliti - rekao je on.

Srpski predsednik je rekao da sve što radi Priština, očigledno uz podršku Britanaca i Amerikanaca i nekih drugih, je protivpravno, jer je KFOR po rezoluciji dobio mandat da razoruža sve vojne albanske formacije.

- Mi smo u teškoj situaciji, nadam se da će to neko da razume u međunarodnoj zajednici, ali da hoćemo da zaštitimo našu decu - rekao je Vučić.

Kako je ironično kazao, čeka da se lista zahteva iz Prištine nastavi, i ističe da je po "željama" Ramuša Haradinaja njemu (Vučiću), ostalo još četiri dana na vlasti.

- Fontana želja je otvorena, i radi - kazao je on.

Održaćemo lekciju iz demokratije

On se osvrnuo i na protest opozicije, i istakao da je svojevremeno "ona ikona Bojan Pajtić sa šest odsto držao vlast".

- Ja sam rekao da kada budem imao 26 posto, neću biti na vlasti - rekao je Vučić.

Kako je kazao, pod pritiskom neće da donosi nikakve odluke, da je on "za vladavinu naroda".

- Kada narod na izborima kaže da želi nekog drugog, rećiću izvolite. Moja politika je teška, odgovorna i ozbiljna, i tako ću da se ponašam. Ako vam se ne sviđa, na izborima kažite šta mislite - naveo je Vučić.

Kako je kazao, u Beogradu na protestima se neće videti ni jedan policajac, "nikome nećemo glave da razbijamo, niti će da bude kao u Francuskoj, Nemačkoj, Americi, ili gde god".

- Lekciju iz demokratije ćemo da im očitamo - kazao je on.

Takođe, ispričao je i anegdotu u vezi sa izborima.

- Imam ja jednog momka koji me službeno prati koji je iz "Kobri", a iz Trstenika je. Pita on mene pre šest meseci: šefe, kakvi su izbori na pomolu?. Ja mu odgovorim: kakvi izbori Mlađo, tek su se završili beogradski. Na to on odgovara: pa kakvi se putevi rade po Trsteniku, ako nisu izbori? - naveo je Vučić.

Kako je kazao, fabrike, pa ni ona koja je danas otvorena u Trsteniku, ne otvara zbog izbora, već je to normalan deo njegovog posla.

- Tako ćemo da radimo ulice, puteve, i u Trsteniku, Aleksandrovcu, Brusu, Ćićevcu, Varvarinu... Verujem da ćete biti zadovoljni i da ćete videti neuporedivo veći trud, angažman i napredak vaših mesta - rekao je Vučić.

Kako Blic nezvanično saznaje iz redova Vojske Srbije, navodno će predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra uveče posetiti pripadnike VS u kopnenoj zoni bezbednosti. Nikakvi događaji nisu zvanično najavljeni, a u kabinetu predsednika nismo mogli da dobijemo potvrdu ove informacije.

Večeras i sutra uveče Vučić će, prema rečima izvora, sem jedinica u kopnenoj zoni bezbednosti obići i jedinice Treće i Četvrte brigade Vojske Srbije.

Vućić međutim danas nije ni potvrdio, niti demantovao ovu informaciju, ističući da o tome kada će i koju jedinicu obilaziti, što je, inače, njegovo suvereno pravo, neće nikoga obaveštavati.

- Nigde to nisam najavio. Gde ću da idem i kada ću da obilazim vojsku to je moje suvereno pravo. Imam apsolutno i jedinstveno pravo kao vrhovni komandant oružanih snaga. Nikada nikoga neću da pitam za dozvolu niti da obaveštavam o tome - naveo je on.

Pročitajte OVDE sve o spremnosti svih jedinica Vojske Srbije.

Izvor: Blic/Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA