Najnovije

ĐURIĆ: Vojska Kosova je ilegalna okupaciona formacija (VIDEO)

Direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da je danas po jednonacionalnom diktatu albanske većine i suprotno svim važećim odredbama prava, kosovski parlament doneo odluku o formiranju tzv. vojske kosova.

ĐURIĆ (Foto: kim.gov.rs)

Đurić je u obraćanju javnosti poručio da to predstavlja pakt protiv mira i čin politilke agresije na Srbiju.

Dodaje da je cilj da se zaokruži započeti proces nasilnog odvajanja dela teritorije Republike Srbije i stvaranja tzv. Kosova na čitavom području AP Kosovo i Metohija.

Ističe da je to suprotno Ustavu u zakonima Srbije, privremenom ustavnom okviru Kosova i rezoluciji 1244, ali i sporazumu iz Kumanova kojim je okončan oružani sukob na Kosmetu.

"Vojska Kosova predstavlja ilegalnu okupacionu oružanu formaciju na teritoriji Srbije", naveo je Đurić.

Još jednom je naglasio da je protivpravni karakter te formacije jasan i nedvosmilen i da odluka ima za cilj nasilnu promenu granica Srbije i narušavanje ustavom utvrđenog položaja pokrajine.

Dodaje da se to dešava u uslovima kada još uvek nije dostupno kompromisno rešenje za uređenje odnosa Beograda i Prištine.

Ističe da se vojska kosova formira u trenu u kome nijedan jedini albanac nije odgovarao za brojene zločine i hiljade ubijenih i stotine hiljada proteranih tokom oružanog sukoba na KiM.

Đurić navodi da su ti zločini činjeni od strane onih koji sačinjavaju tzv. vosjku Kosova uz materijalnu i logističnu podršku pojedinih država koje su i pre dve decenije izvršile oružanu agresiju na Srbiju.

"Zahtev Kforu da razoruža ilegalnu formaciju"

"Građani treba da znaju da su upravo ove države najodgovornije za današnju odluku", rekao je Đurić.

Zahteva od Kfora da ne dozvoli delovanje nelegalne vojske Kosova i da istu razoruža i situaciju vrati u okvire rezolucije 1244.

"Sve drugo značilo bi direktnu podršku cilju nasilnog odvajanja dela teritorije Srbije", rekao je Đurić dodajući da je u pitanju protivpravno delovanje koje je kažnjivo.

Pozvao je i Albance i Srbe da ne stupaju u redove te formacije ukazavši da je to krivično delo koje je kažnjivo višegodišnjim i strogim zatvorkim kaznama.

Direktor kancelarije za KiM kaže da će predsednik Vučić, zajedno sa Vladom i nadležnim službama nastaviti da preduzima potrebne ustavne i zakonske korake kako bi se očuvao mir i bezbednost.

Kako kaže, opcije koje su formalno-pravno na raspolaganju uključuju i proglašenje okupacije na delu teritorije Republike Srbije, kao i različite vrste upotrebe oružanih snaga o čemu odluku donose nadležni organi. 

Šešelj upozorava da Srbija mora biti spremna ako Albanci upadnu u enklave! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

OVOM ČOVEKU JE DOSTA DA GA DRŽAVA PLJAČKA: Neregistrovanim autom udara na sistem

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA