Najnovije

Reakcije iz Beograda zbog transformacije KBS u vojsku (VIDEO)

Iz Beograda stižu oštre reakcije nakon što je kosovski parlament jednoglasno izlasao tri zakona kojima se omogućava transformacija KBS u kosovsku vojsku.

Beograd (Foto: Pixabay)

Generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković kaže da je današnjim glasanjem u Prištini umrlo međunarodno pravo.

"Oni koji su doprineli tome da međunarodno pravo nestane više se ni ne pretvaraju u tim svojim delima, ranije su izmišljali i konstruisale događaje poput Račka ne bi li opravdali kršenje međunarondog prava, danas to ni ne rade više", istakao je Selaković.

To čine, kaže, SAD, Britanija, Nemačka i čitav deo takozvane međunarodne zajednice koja je prihvatila formiranje vojske Kosova i sponzorisala kosovsku nezavisnost.

"Moramo da ponavljamo na svakom mestu i da budemo svesni da je rezolucija SB 1244 iz 1999. jedini važeći međunarondi pravni akt kada je u pitanju Kosovo i Metohija i tretiranje prisustva oružanih snaga. Onima koji promovišu secesiju Kosova to više nije ni važno", napominje Selaković.

Pomoćnik direktora Kanelarije za KiM Petar Petković kaže da ono što se dešava u Prištini znači više oružja i oklopnih vozila od SAD, a manje prava, hrane i bezbednosti za srpski narod.

Prema njegovim rečima, u tački 16 rezolucije 1244 stoji da su jedino međunarodne oružane snage te koje mogu da koriste naoružanje i vojnu opremu na Kosovu.

"Stoji i da je dužnost Kfora da nadgleda i vrši inspekciju nad objektima ukoliko se utvrdi da se u njima događaju vojna dešavanja. To se godinama dešava. Niko ništa ne predzima", napominje Petković.

Premijerka Ana Brnabić je navela da je ovo težak dan za nju zato što ne doprinosi saradnji i stabilnosti i istakla da Srbija nastavlja da ide putem mira.

Ocenila je da bez stabilnosti u regionu nema ni stabilnosti ni budućnosti u Srbiji.

"Treba da gradimo budućnost, a ne da dižemo barijere, da sprečavamo informisanje na maternjem jeziku, da sprečavamo saradnju i da ljude zaplašimo", rekla je Brnabićeva.

Podvlači da Srbija putem prosperiteta, saradnje, napretka, transformacije ekonomije i većeg ulaganja u nauku i kreativnost.

"Nastavljamo da ulažimo u sve ono što mislim da je budućnost", rekla je premijerka.

O osnivanju tzv. vojske Kosova možete pročitati OVDE.

Izvor: RTS/Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA