Najnovije

Kordun se u srcu nosi (VIDEO)

U  dvadeset i drugoj emisiji emisiji "Razbuđivanje" gostovao je Stevo Bekić, osnivač i umetnički rukovodioci KUD "Petrova Gora Kordun".

Stevo Bekić (Foto: HelmCast)

Stevo Bekić je rođen 1945. godine u kordunaškom malom selu podno Petrove Gore. Završio je Vojnu tehničku akademiju u Zagrebu, a posle je službovao na više mesta po bivšoj Jugoslaviji kao oficir JNA.

Stevo Bekić je veliki ljubitelj i čuvar narodne tracije Korduna i čitave Krajine, jer to je isti narod. U emisiji Razbuđivanje pričao je o Kordunu: geografski, istorijski i etnografski.

Kordun je regija koja se nalazi između rijeka: Korane, Kupe, Gline i Mrežnice. Srbi su se u ove krajeve počeli doseljavati još u 16. veku prilikom turskog prodiranja na Balkansko poluostrvo. Tada se to područije zvalo "Kordon", koji je bio sav pod brežuljcima i bilo je lakše Turcima tu proći u svojim pohodima na Evropu.

Srbi koji su dolazili iz Stare Srbije su primani i davana im je zemlja od austrijskog cara, ali su oni za uzvrat morali da ratuju za interes germanske carevine. Bili su vojnici, a ne kmetovi. Vatikan je konstantno želio da ih pokatoliči. Kasnije je Bečki dvor stvorio Vojnu Krajinu u koju je ušao i Kordun. Slabljenjem Osmanlijske carevine smanjila se potreba za vojnicima - graničarima.

Nakon Prvog svetskog rata Kordun je ušao u sastav Kraljevine SHS.

U Drugom  svetskom ratu Kordun je bio regija sa najviše postradalih Srba. Svaki treći stanovnik nije preživeo rat. Ustaše su na Kordunu počinile stravične zločine kao što su: Sadilovac, Prkos, Veljun itd. Posle Drugog svetskog rata o ustaškim zločinima se pričalo sa šapatom.

Raspadom Jugoslavije 1990-ih Kordun je opet nastradao. A njegovi žitelji našli su se avgusta 1995. godine u kolonama za Srbiju. Stevo Bekić je osnovao 2000. godine grupu KUD "Petrova Gora" i sa njom imao mnogo nastupa po Srbiji, BiH, Crnoj Gori.

Pored toga, Bekić je objasnio koje su specifičnosti za Kordunaša i najavio dva koncerta; prvi u Zemunu 15. decembra i drugi 17. decembra na svečanoj akademiji "Krajina živi".

Žestoku raspravu u studiju HelmCast pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda/HelmCat

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA