Najnovije

NASLEDNICA ANGELE MERKEL JOŠ UVEK JE PRAVA ENIGMA: Katolkinja, cenjena kod levičara i Zelenih, a naginje ka desnici! Ko je ona? (VIDEO)

Izbor Anegret Kramp-Karenbauer za lidera nemačke Hrišćansko demokratske unije (CDU) je proglašena pobedom odlazeće liderke kancelarke Angele Merkel. Ona je bila Merkelin izbor i bliska saradnica, a trenutno važi i za favorita za prvog lidera nemačke vlade, po završetku Merkeline ere.

Anegret Kramp-Karenbauer (Foto: Jutjub)

Brojni nemački komentatori su sigurni da će Kramp-Karenbauer, koju nazivaju i "mini Merkel" nastaviti sa Merkelinim umereno konzervativnim stilom, koji je kancelarkinu CDU održao na vrhu Nemačke, ali i da će ona poboljšati neke stvari u kojima je njena mentorka imala lošije rezultate. Međutim, kako piše "Forin polisi", oni ne shvataju najbolje političku situaciju sa kojom se suočava Kramp-Karenbauer kod kuće, kao ni njen politički identitet. Ona možda izgleda kao Merkel po stilu, ali se one razlikuju po suštini.

S obzirom na to da je ona katolkinja iz zapadne Nemačke, za razliku od Merkel koja je protestantkinja iz nekadašnje Istočne Nemačke, ona će doprineti održavanju tradicionalnijeg profila stranke CDU.

Možda bi mogla čak i da preobrati neke od bivših pristalica CDU koji su "preleteli" u ultradesničarsku AfD. Ona važi za socijalno-konzervativnog političara, otvoreno je protiv gej brakova i protiv omekšavanja nemačkih relativno strogih zakona o abortusu. NJen stav o migrantima, za koje je sugerisala i da ih treba vratiti u Siriju, bitno je drugačiji od Merkeline politike, a nju smešta u desničarsko krilo CDU. Malo je razloga da se veruje da bi se Kramp-Karenbauer upustila u otvoreno liberalne socijalne politike koje je sprovodila Merkel poslednjih godina, kao što su obustava obaveznog vojnog roka. S druge strane, njoj veliku podršku ipak za sada daju pre svega levičarske partije, pa se čini da bi ona mogla da bude lider harmoničnije i ujedinjenije države.

Ankete pokazuju da je njena politička agenda prilično popularna kod socijaldemokrata i Zelenih. Zeleni su u anketi Der Špigela prema njoj izrazili čak i pozitivnije mišljenje (65 odsto) nego članovi njene stranke (62 odsto). Oni koji su glasali za AfD, pa i mnogi tradicionalni konzervativci je za sada ne vide kao imalo pozitivniju od Merkelove, iako se neki njeni stavovi poklapaju sa njihovima. Razlog tome je verovatno - mizoginija. AfD ima najviše muškaraca nego ijedna nemačka parlamentarna stranka.

Što se tiče njene politike u vezi sa Evropskom unijom, ona će svakako biti ograničena stanjem same EU. S obzirom na njeno trenutno stanje - gubitak Britanije, francusku preokupaciju unutrašnjim nemirima, brojnim zemljama paralizovanim populizmom - Merkel će vrlo verovatno ostaviti svojoj naslednici da se bavi i haosom u Uniji. Kako piše "Gardijan", ona bi mogla da bude spasilac Unije. Kao katolkinja iz male nemačke savezne države, ona razume osećanja manjih država članica EU, na način na koji to Merkel nikad nije mogla. Kao istaknuta proevropska političarka ona će verovatno ići daleko u pokušaju da očuva EU.

Srbija ima priliku da razbije NATO. Austrijski stručnjak šokirao izjavom. Pogledajte OVDE šta je poručio.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Da li će nova liderka CDU-a postati kancelar Nemačke i potpuno promeniti kurs nemačke unutrašnje i spoljne politike?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA