Najnovije

STIŽE ULTIMATUM IZ BRISELA: Sve se obustavlja, Šiptarima odzvonilo! Od ovog udarca se neće oporaviti!

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini, komesar za trgovinu Sesilija Malmstrom i komesar za susedsku politiku Johanes Han u zajedničkom pismu premijeru Kosova Ramušu Haradinaju nude opciju za rešavanje problema tarifa na robu iz Srbije, javljaju mediji.

Tači i Hardinaj (Foto: Pravda)

U rešenju bi, između ostalog, naziv "UNMIK" u Cefta, bio zamenjen sa "Kosovo*".

Ali predstavnici EU zahtevaju, kao znak dobre volje pre ponedeljka 17. decembra, kada je u Briselu sednica Saveta SSP, da Kosovo privremeno obustavi izvršenje odluke o tarifama na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Mediji prenose da se troje članova Evropske komisije u pismu bavilo pitanjima koja su kod Haradinaja izazivala zabrinutost izraženu u njegovom pismu ranije upućenom Briselu, gde je objašnjavao razloge Prištine za uvođenje taksi.

- U duhu slobodne trgovinske zone, sve strane moraju da poštuju pravila koja su zajedno prihvatili. Kako bi se pozabavili ovim pitanjima, kao što je komesar Han i predložio tokom posete 3. decembra, Evropska Komisija je spremna da uvede specijalni format za vas i Srbiju kako biste pronašli konkretna i praktična rešenja za razna trgovinska pitanja koja ste vi pomenuli - piše u pismu upućenom Haradinaju iz Briselu.

Dopisnica "Radija Slobodne Evrope" iz prestonice EU navodi da je pismo Haradinaju poslato 12. decembra.

Navodi se da se u pismu od prištinske strane traži da unapred dokaže konkretnu spremnost da se pronađe rešenje.

- Kao gest dobre volje, kako bi se olakšao početak ovih razgovora, pozivamo vašu vladu da suspenduje primenu povećanja tarifa, pre predstojećeg sastanka Saveta za ŠP, kao privremenu meru dok se ne pronađe rešenje za identifikovane probleme - stoji u pismu koje su potpisali Mogerinijeva, Malmstremova i Han.

Podseća se da se u Briselu u ponedeljak održava redovni godišnji sastanak o ŠP sa Kosovom, a dan kasnije je zakazan isti format sastanka sa Srbijom.

RSE navodi da zato predstavnici Evropske komisije smatraju da bi ova nedelja bila idealna za poček rešavanja krize oko taksi.

U pismu evropski zvaničnici tvrde da su spremni da otpočnu s ovim procesom već 17. decembra na marginama sastanka ŠP sa Kosovom i da zato traže od kosovskog premijera da imenuje jednog člana koji bi učestvovao u pripremnim sastancima u njegovo ime.

Kako su Putin i Si Đinping preuzeli lidersku poziciju u svetu pročitajte OVDE.

Izvor: Koha

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kosovo - Nova američka država van američkog kontinenta

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA