Najnovije

ZAŠTO JE JUŽNA SRPSKA POKRAJINA NAJVEĆI PROBLEM NATO PAKTA! Hoće li Rusija da ratuje za Kosovo?!

Predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin bez oklevanja bi ušao u rat za Kosovo!

Ilustracija (Foto: Pravda)

Ovo se navodi u poverljivoj analizi operativaca američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), koja je prošle nedelje prosleđena na više adresa visoko pozicioniranih zapadnih diplomata u Beogradu. Analitičari CIA procenjuju da bi Putin u najkraćem mogućem roku Srbiji poslao oružje, ali i vrhunski obučene specijalce, zbog čega bi sukob na Kosovu lako mogao da se pretvori u veliki evropski rat!?!

Mali Rusi na Balkanu

Amerikanci svoju analizu temelje na uverenju da Putin doživljava Srbiju kao poslednjeg iskrenog saveznika na Balkanu.

"Sasvim pouzdani izvori iz Kremlja svedoče da Putin neće oklevati da upotrebi vojnu silu ako Srbi i Srbija budu u opasnosti. Ruske rakete i avioni za samo nekoliko sati sprečili bi svaki veći, frontalni napad na Srbe. Rusija bi sasvim sigurno, na zahtev Beograda, intervenisala u korist Srbije. Moskva ne priznaje Kosovo kao državu i nema nikakve odnose sa Prištinom", navodi se u obaveštajnoj analizi.

Analitičari CIA upozoravaju i da Beograd danas ima mnogo jače saveznike nego 1999. godine.

"Osim što je u postojećim okolnostima nemoguće ući u veći oružani sukob sa Srbijom a da to ne povuče i sukob sa Rusijom, ne treba zanemariti ni značajne interese Kine, ali i nekih drugih sila..." - piše u izveštaju.

I dok juče niko od zvaničnika nije želeo da komentariše naša saznanja, dekan Fakulteta bezbednosti "Edukons" Miroslav Bjegović kaže da će Srbija znati kako da na najbolji mogući način zaštiti narod na severu Kosova.

- Svi su jasno čuli stav ruskog ambasadora Čepurina, ali i samog ruskog predsednika da Moskva podržava svaku odluku Srbije. Ako bismo, ne daj Bože, morali da Srbe na Kosovu branimo oružjem, Putin bi nam pomogao, nema nikakve sumnje u to. U ovakvom odnosu snaga mislim da ni Šiptari nisu sigurni da li bi im SAD vojno pomogle ako bi krenuli na sever Kosova - podvlači Bjegović.

Bivši potpukovnik KOS LJuban Karan ocenjuje da strane obaveštajne službe pokušavaju da se domognu plana Srbije o mogućim reakcijama, koji je naravno strogo poverljiv.

- Jaki nasrtaji stranih službi znak su da oni nemaju špijune u našem državnom i vojnom vrhu, pa pokušavaju da nekim spoljnim pokazateljima zaključe suštinu. Rusija je izrazila podršku i spremnost da pomogne, ali su i ti detalji naravno vrhunska tajna. Kao što je uobičajeno i normalno prilikom iznuđene intervencije, naša strana mora imati tajne adute za postizanje efekta iznenađenja i zbunjivanje protivnika - naglašava Karan.

Lazanski: Amerikanci obučavaju Albance

Vojni komentator Miroslav Lazanski upozorava da Priština neće odmah doneti odluku da upadne na sever Kosova, već da će se to desiti suptilno, kroz incidente, patrole i isticanje znamenja "vojske Kosova".

- Albanci imaju specijalne savetnike iz američkih timova za propagandno-psihološko delovanje. Pogledajte njihovu obuku, pogledajte njihove oficire koji su u jedinicama, to su sve američki oficiri koji govore i albanski jezik i engleski. Ono što sam tamo video nije naivno, nemojte da se zavaravamo. Kad dostignu tih 5.000 'vojnika', to su već dve teške brigade. NJihov cilj jeste etnički čisto Kosovo - rekao je Lazanski.

Pomoć i Kineza

Bezbednosni stručnjak Milan Petrić smatra da Rusija i Kina moraju da uzmu aktivno učešće u rešavanju problema oko Kosova.

- To se odnosi kako na politički plan, tako i na vojno prisustvo na Kosovu. To bi pomoglo da se svet upozna sa neviđenim pritiscima sa kojima se suočavaju Srbi, kao i sa ekonomskim i fizičkim terorom koji se vrši nad našim narodom - zaključuje Petrić.

Skupština UN usvojila rezoluciju protiv militarizacije Krima. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kosovo - Nova američka država van američkog kontinenta

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA