Najnovije

AL KAIDA I ISLAMSKA DRŽAVA PRONAŠLE NOVA RATIŠTA: DŽihadisti pakuju kofere, posle Iraka i Sirije evo gde odlaze da puštaju nevinu krv

Neke militantne grupe, nakon njihovog poraza u Siriji i Iraku, preselile su se u Afriku, gde su stvorile velike enklave terorističke grupe Islamska država, Al-Kaida i Boko Harama, rekao je pomoćnik sekretara Saveta ruskog veća bezbednosti Aleksandar Venediktov.

Islamista u borbi (Foto: Jutjub)

- Hajde da uzmemo u obzir problem terorizma, koji je danas akutan za afričke zemlje. Nakon poraza u Siriji i Iraku, neki militanti su na putu ka Sahelu i dalje na jug. Kao rezultat toga, na prostranim teritorijama se pojavljuju banditske enklave pod zastavama Islamske države, Al-Kaide i Boko Harama koji je položio zakletvu militantima ID - rekao je Venediktov.

Islamska država je međunarodna teroristička organizacija koja aktivno širi ideje o radikalnom islamu širom sveta. Grupa je u 2014. godini osvojila ogromne teritorije u Siriji i Iraku, koje su kasnije oslobođene.

Rusija je započela vojnu akciju protiv terorističkih grupa u Siriji u septembru 2015. godine, na zahtev sirijskog predsednika Bašara Al Asada. Ruski predsednik Vladimir Putin je 11. decembra 2017. naredio povlačenje značajnog dela ruskih trupa iz zemlje, nedelju dana nakon što je saopštio da je teroristička grupa Islamska država poražena u Siriji. Međutim, ruski vojnici ostali su u ruskom lučkom objektu u gradu Tartusu i Hmejmimu, kako bi nastavili da održavaju bezbednost u zemlji.

U 2016. godini, Islamska država je proglasila svoje prisustvo u Libiji. Eksperti Ujedinjenih nacija procenili su da postoji između 2.000 i 3.000 boraca ID u zemlji. Libija je opterećena konfliktom od 2011. godine, kada je dugogodišnji lider Muamer Gadafi svrgnut i ubijen. Istočnim delom države razorene ratom upravlja parlament, sa sedištem u gradu Tobruku.

Parlament podržava Libijska nacionalna armija (LNA). Istovremeno, Vlada nacionalnog sporazuma (GNA) pod pokroviteljstvom UN, na čelu sa premijerom Fajezom Saradžom, sarađuje sa Zapadom i SAD i sedište joj je u Tripoliju. Kao rezultat toga, Libija je podeljena u više zona kojima vladaju islamske milicije i terorističke grupe poput Islamske države.

Bezbednosna situacija je takođe pogoršana u Nigeriji zbog brojnih unutrašnjih sukoba i aktivnosti Boko Harama, koji je povezan sa terorističkom grupom ID. Militanti su ubili na hiljade ljudi i podstakli masovno unutrašnje raseljavanje Nigerijaca iz područja pogođenih aktivnostima grupe.

DŽihadisti Islamske države još uvek vešto odolevaju na Eufratu. Pogledajte OVDE kakva je situacija u tom delu Sirije.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Irak i Sirija posle poraza Islamske države – dokumentarac Bi-bi-sija

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA