Najnovije

IRANCI UTERALI STRAH U KOSTI AMERIMA: Zapucali kod američkog nosača aviona

Iranski brodovi lansirali su rakete u blizini američke grupe nosača aviona, koja je u petak ušla u Persijski zaliv, saopštava Asošiejted Pres.

Američki nosač aviona (Foto: Jutjub)

Prilikom ulaska grupe brodova američke mornarice predvođenih nosačem aviona '’DŽon Stenis'’ u Persijski zaliv, oko 30 brodova Islamske revolucionarne garde pratilo je američku udarnu grupu. Iz jednog od malih brodova lansiran je dron, s kojim je iranska strana pokušala da snimi američke brodove, saopštila je agencija.

Uprkos tome, u početku nije bilo izveštaja u iranskim državnim medijima o ulasku američkih nosača aviona u zaliv.

Pojava američkog nosača aviona u strateški važnom delu Svetskog okeana u neposrednoj blizini iranske obale prvi je nakon povlačenja SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom u maju 2018. godine. Tada je predsednik Sjedinjenih Država, Donald Tramp, objavio da se Vašington povlači iz sporazuma i vraća sve sankcije protiv Teherana, uključujući i sekundarne.

Takva ograničenja utiču na druge države koje posluju sa iIranom.

Kao rezultat toga, 7. avgusta, Sjedinjene Države su ponovo usvojile deo sankcija protiv Irana. Vašington je objavio svoj cilj da dovede izvoz iranske nafte na nulu i pozvao svoje kupce da odustanu od takvih kupovina. Dodatne sankcije protiv Irana, koje su pokrivale izvoz nafte, stupile su na snagu 5. novembra. Istovremeno, Vašington je odobrio privremene izuzetke od sankcija za naftu Kini (uključujući Tajvan), Indiji, Italiji, Grčkoj, Japanu, Južnoj Koreji i Turskoj.

Kakav novi zadatak su dobili sirijski Tigrovi, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Nosač aviona DŽon Stenis

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA