Najnovije

MATIS PODNEO OSTAVKU! Besni pas odlazi iz protesta

Američki ministar odbrane DŽim Matis odlazi sa te funkcije krajem februara, saopštio je kratko američki predsednik Donald Tramp na "Tviteru".

DŽejms Matis (Ilustracija: Pravda)

O Matisovom odlasku spekulisalo se od srede pošto je Tramp najavio povlačenje američkih snaga iz Sirije, uprkos protivljenju američkih saveznika i visokih vojnih zvaničnika.

Matis je u svom pismu ostavke naveo da se povlači kako bi Tramp mogao da izabere ministra odbrane čiji stavovi će mu biti bliži. Matis ističe i da čvrsto veruje da SAD moraju da imaju jake veze sa saveznicima i da pokazuju poštovanje prema njima. Uz to, on smatra i da Amerika mora da bude "kristalno jasna" u stavovima prema nacijama kao što su Kina i Rusija.

Navodno je Matis sam odneo Trampu svoju ostavku i razgovarao sa njim oko 45 minuta.

Tramp je nedugo zatim najavio da će ubrzo imenovati novog ministra odbrane.

U prvim komentarima NATO je izrazio poštovanje prema svemu što je Matis dao Alijansi, ali najizrazitiji u svom tumačenju njegove ostavke je bio republikanski senator Marko Rubio.

- Kada se pročita tekst Matisove ostavke vidi se više nego jasno da idemo u pravcu ozbiljnih političkih promašaja koji će našu naciju staviti u situaciju da bude ugrožena, da ošteti naša savezništva i da veće mogućnosti našim neprijateljima - naveo je Rubi.

Nije malo ocena koje ističu da je "Matis bio ostrvo stabilnosti u haosu Trampove administracije".

Analitičari kažu i da će od sada Tramp biti okružen samo onima koji će uvek klimati glavom na svaki njegov zahtev, ali i da odlaskom Matisa spoljna politika Amerike može postati još više nepredvidiva.

Mnogi su se prisetili da je Matis vrlo glasno i ranije bio protiv nekih krupnih odluka šefa Bele kuće, poput odluke o povlačenju iz nuklearnog sporazuma sa Iranom. Ni Trampovo prozivanje NATO kao "prevaziđenog" saveza nije kod Matisa nailazilo na simpatije, baš kao ni najave povlačenja trupa iz Sirije i Avganistana, što sada postaje i stvarnost.

Ostavku je Matis sročio u tekstu koji je zauzeo dve strane, a on privlači pažnju zbog dve stvari. Prvo, u njemu nema, što je u sličnim prilikama manje-više uobičajeno, lepo sročenih fraza o Trampu i drugo, nije ostavljena nikakva dilema da je ostavka izazvana sukobom između stavova Matisa i predsednika SAD kada su u pitanju američka spoljna i odbrambena politika.

A šta se za to vreme dešava na Azovskom moru, pogledajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Matisov odlazak

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA