Najnovije

TAJNA ANALIZA CIA UZNEMIRILA EVROPU: Ukoliko počne rat na Kosovu umešaće se Rusi, a onda nastaje haos

U poverljivoj analizi operativaca američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), koja je prošle nedelje prosleđena na više adresa visoko pozicioniranih zapadnih diplomata u Beogradu, analitičari CIA procenjuju da bi Putin u najkraćem mogućem roku Srbiji poslao oružje, ali i vrhunski obučene specijalce, zbog čega bi sukob na Kosovu lako mogao da se pretvori u veliki evropski rat.

Ilustracija (Foto: Pravda)

Amerikanci svoju analizu temelje na uverenju da Putin doživljava Srbiju kao poslednjeg iskrenog saveznika na Balkanu.

“Sasvim pouzdani izvori iz Kremlja svedoče da Putin neće oklevati da upotrebi vojnu silu ako Srbi i Srbija budu u opasnosti. Ruske rakete i avioni za samo nekoliko sati sprečili bi svaki veći, frontalni napad na Srbe. Rusija bi sasvim sigurno, na zahtev Beograda, intervenisala u korist Srbije. Moskva ne priznaje Kosovo kao državu i nema nikakve odnose sa Prištinom”, navodi se u obaveštajnoj analizi.

“Osim što je u postojećim okolnostima nemoguće ući u veći oružani sukob sa Srbijom a da to ne povuče i sukob sa Rusijom, ne treba zanemariti ni značajne interese Kine, ali i nekih drugih sila…” – piše u izveštaju.

Lazanski: Amerikanci obučavaju Albance

Vojni komentator Miroslav Lazanski upozorava da Priština neće odmah doneti odluku da upadne na sever Kosova, već da će se to desiti suptilno, kroz incidente, patrole i isticanje znamenja “vojske Kosova”.

– Albanci imaju specijalne savetnike iz američkih timova za propagandno-psihološko delovanje. Pogledajte njihovu obuku, pogledajte njihove oficire koji su u jedinicama, to su sve američki oficiri koji govore i albanski jezik i engleski. Ono što sam tamo video nije naivno, nemojte da se zavaravamo. Kad dostignu tih 5.000 ‘vojnika’, to su već dve teške brigade. NJihov cilj jeste etnički čisto Kosovo – rekao je Lazanski.

Pomoć i Kineza

Bezbednosni stručnjak Milan Petrić smatra da Rusija i Kina moraju da uzmu aktivno učešće u rešavanju problema oko Kosova.

– To se odnosi kako na politički plan, tako i na vojno prisustvo na Kosovu. To bi pomoglo da se svet upozna sa neviđenim pritiscima sa kojima se suočavaju Srbi, kao i sa ekonomskim i fizičkim terorom koji se vrši nad našim narodom – zaključuje Petrić.

Tramp, Putin i Si sedaju za pregovarački sto! SB UN donosi novu Rezoluciju 1244?! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Šta je bila srpska vojska, a šta je danas

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA