Najnovije

NETANIJAHU NE ODUSTAJE OD UDARA NA SIRIJU UPRKOS ODLASKU AMERIKANACA: Po svaku cenu će zaustaviti dolazak Irana na granice Izraela! (VIDEO)

Govoreći na petom samitu Izrael-Grčka-Kipar održanom u gradu Baršeba na jugu zemlje, izraelski premijer Benjamin Netanijahu obećao je intenziviranje napada u Siriji.

Izraelski pilot (Foto: Jutjub)

- Nastavićemo da delujemo u Siriji kako bismo sprečili iranske napore da se vojno učvrste protiv nas. Mi ne smanjujemo naše napore, već ćemo ih povećati. Znam da to radimo uz punu podršku SAD - rekao je Netanijahu.

Premijer Izraela je rekao da je unapred upozoren na povlačenje američkih vojnika iz Sirije tokom telefonskih razgovora sa Donaldom Trampom u ponedeljak i američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u utorak. Ubrzo nakon njegovog govora, izraelski ambasador u Ujedinjenim nacijama Dani Danon izjavio je da je Tel Aviv zabrinut oko Sirije.

- Zabrinuti smo zbog Sirije, zbog prisustva iranskih trupa u Siriji i mi ćemo učiniti sve što je potrebno da zaštitimo naš narod bez obzira da li imamo američke trupe, ruske trupe ili bilo koje druge. Nastavićemo da sledimo našu politiku da ne dozvolimo Irancima da grade svoje baze pored naših granica - rekao je Danon.

Iran tek treba da odgovori na izjave izraelskih zvaničnika, ali je naglasio da su iranske snage zadržale isključivo savetodavno prisustvo u Siriji i negirao bilo kakve planove za uspostavljanje stalnog vojnog prisustva u zemlji. U sredu je Tramp na tviteru proglasio pobedu nad Islamskom državom u Siriji posle izjave za medije da planira povlačenje američkih trupa iz ratom pogođene zemlje. 

Od 2014. godine, Koalicija predvođena SAD sprovodi svoje operacije u Siriji, bez mandata UN niti ovlašćenja vlasti u Damasku. Damask je dosledno odbacio vojno prisustvo SAD u Siriji i smatra ga nezakonitim.

Pogledajte OVDE najnoviju mapu Sirije i sve što se tamo dešava.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Mladi Benjamin Netanijahu govori o Palestini

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA