Najnovije

ŠOKANTAN POTEZ AMERIKANACA: Pojačavaju borbenu gotovost ukrajinske mornarice - meta je Azovsko more

Američke vlasti dodelile su 10 miliona dolara dodatne pomoći ukrajinskoj vojsci nakon incidenta u Kerčkom moreuzu, kada je ruska pogranična služba, zbog nelegalnog ulaska u teritorijalne vode Ruske Federacije, zaplenila tri ukrajinska broda.

Sukob kod Kerča (Foto: Pres služba Republike Krim)

„Uz odobrenje Kongresa, američki Stejt department dodeljuje pomoć kako bi se dodatno ojačala borbena moć ukrajinske mornarice. Ova pomoć realizuje se uz podršku Velike Britanije i Litvanije, koje takođe nameravaju da povećaju pomoć Ukrajini kada je reč o bezbednosti“, rekao je predstavnik američkog spoljnopolitičkog resora Robert Paladino.

On je dodao i da SAD pozivaju Rusiju da vrati Ukrajini zaplenjene brodove i oslobodi uhapšene mornare, kao i da otvori Kerčki moreuz i Azovsko more za tranzit brodova do ukrajinskih luka.

Takođe, Stejt department poziva Rusiju da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet međunarodno priznatih ukrajinskih granica, uključujući i pripadajuće teritorijalne vode.

Podsetimo, tri ukrajinska broda zaplenjena su nakon što su 25. novembra nelegalno uplovila u teritorijalne vode Ruske Federacije u Crnom moru. Tada su uhapšena 22 ukrajinska mornara.

Upozorenje Putina Srbiji zbog Trampa pogledajte OVDE.

Izvor: Rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Rasprava oko partizana i četnika.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA