Najnovije

Korotčenko: Za Porošenkovu rezidenciju biće dovoljne dve krstareće rakete „Kalibar“

Ukrajina nastavlja da koncentriše trupe i ratnu tehniku uz bivše linije fronta u Donbasu.

Raketa Kalibar (Foto: Ministarstvo odbrane RF)

Na aerodrom Berdjanska već je predislocirano sve što ukrajinskoj vojnoj avijaciji nešto vredi.

U železničku stanicu u mestu Rubežnoje, primera radi, ušla su dva teretna voza sa tenkvima i drugim naoružanjem (protivtenkovski topovi MT-12 i pešadijska oklopna vozila BMP-1).

Samo tokom poslednjih deset dana Kijev je granicama Luganske i Donjecke Republike primakao 12.000 vojnika i više od 40 višecevnih raketnih bacača „Grad“.       

Komandant ukrajinskih snaga postavljenih protiv Donbasa – general Sergej Naev – pre tri dana je sa NATO-savetnicima posetio veliki lučki grad Mariupolj.

Naev je završio elitnu moskovsku komandnu akademiju, a u Donjecku podozrevaju da je njegova poseta Mariupolju „zavaravajući manevar“ i da će realni napad – ako ga bude – biti izveden najverovatnije na Gorlovku, radi presecanja veze između Donjecka i Luganska.

Vojni stručnjaci procenjuju da ukrajinske pripreme za novi rat imaju dva cilja – uvlačenje Rusije u rat i popravljanje šansi Petra Porošenka da bude ponovo izabran za šefa države. Računica se u oba selučaja, međutim, može pokazati pogrešnom.

Poznati moskovski vojni ekspert Igor Korotčenko, glavni urednik lista „Nacionalna odbrana“, predočio je kijevskoj vrhuški i Porošenku da Rusija neće slati trupe na ukrajinsku teritoriju već da će vrh Porošenkovog režima „uništiti visokopreciznim oružjem“.

„Ako nam Ukrajina objavi, Rusija će sačekati da vidi kako se razvijaju stvari. Jer, jedno je formalno objaviti rat – recimo, zatvoriti ambasade i slično – a sasvim drugo ako ukrajinska armija počne vojne operacije, ako Porošenko izda naredbu za napad na Rusiju ili čišćenje Donbasa. Tada će sve biti drukčije“.

Korotčenko do „drugačije“ opisuje ovako:

„Mi nećemo ni u tom slučaju koristiti kopnene snage. Biće dovoljno da visokopreciznim oružejm pet-šest sati iz velike daljinetučemo po najvećim ukrajinskim jedinicama koje ugroze našu granicu, po ukrajinskim štabovima, a i po Porošenkovoj rezidenciji jer bi on kao glavnokomandujući izdao naredbu za taj napad. Uveren sam da bi za njegovu rezidenciju bile dovoljne dve krstareće rakete `Kalibar`“.

- U tih pet-šest sati – naveo je Korotčenko – bili bi uništeni i ukrajinski vojni aerodromi i mesta na kojima se nalaze rakete. Sve bi to bilo uništeno za samo nekoliko sati.

A da se svašta može izdogađati narednih dana i nedelja uveren je i poznati kijevski politikolog Mihail Pogrebinski koji ukazuje da „ovakve napetosti nije bilo ni u vreme najžešćih borbi u Donbasu“.

U Kijevu neki poslednjih dana govore i o mogućnosti da ukrajinska armija treba da izvede napad ne Kerčenski most koji spaja poluostrvo Krim sa ostatkom Rusije.

To bi, nesumnjivo, bio povod za rat. Samo to znaju dobro i u Moskvi koja od 2014-te uspešno izbegava sve zamke Kijeva i njegovih zapadnih sponzora.

Kurdi pregovaraju o povratku Sirijske armije na njihove teritorije, više o tome satnajte OVDE.

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Radovan Damjanović o istoriji Srbije.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA