Najnovije

PRIŠTINA ŽELI “CRNE SOKOLOVE”: Naslednici OVK počeli da se šepure u pilotskim uniformama

Na video-portalu Youtube je prikazana uniforma koju će nositi piloti tzv. kosovske vojske. Ovi piloti se obučavaju u vojno-obrazovnim ustanovama zemalja koje ih podržavaju. Odmetnute vlasti u južnoj srpskoj pokrajini žele da što pre formiraju vazduhoplovnu komponentu u okviru svojih oružanih snaga. Priština je uverena da će im na tom putu pomoći njihov glavni saveznik- SAD.

Tzv. vojska Kosova (Foto: mksf-ks.org)

Podsećamo da su SAD u poslednje vreme veoma aktivne kada su u pitanju donacije borbene tehnike novouspostavljenim državama saveznicama koje su nastale kao posledica raspada SFRJ i ratova tokom 90-ih godina. U tim godinama je uloga SAD kao tadašnje unipolarne hiper-sile bila nemerljiva, a mnoge novoformirane države uključujući i tzv. državu Kosovo su ostvarile svoje ratne ambicije zahvaljujući njihovom vrlo konkretnom anti-srpskom angažovanju na Balkanu. U skladu sa tim, one su im postale verni saveznici ali i “večiti dužnici”, koji se mogu vrlo lako (zlo)upotrebiti kada god to zatreba Vašingtonu.

Tu su u prvom redu nalazi Hrvatska, koja je iz SAD dobila 16 borbeno-izviđačkih helikoptera OH-58D “Kiowa Warrior”. Pored njih Hrvati su dobili i dva vojno-transportna helikoptera koje posebno koriste specijalne jedinice UH-60 ‘Black Hawk’ . Prema prvim procenama, ceo paket je težak oko 300 miliona američkih dolara.

Priština takođe želi da pođe ovim putem. Oni su već uspeli da odškoluju određen broj pilota koji će upravljati borbenim helikopterima, uglavnom na turskim vojnim akademijama. Za sada se najviše pominju helikopteri UH-60 ‘Black Hawk’ koji bi trebali da prošire operativno-taktičke mogućnosti Brigade za rapidno reagovanje.

Rusija potiskuje vojsku SAD iz Sirije i zastrašuje ih upotrebom novog oružje. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA