Najnovije

VUČIĆ: Ne mešamo se u unutrašnje stvari BiH i RS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je notorna laž da je Srbija uputila policiju u Banjaluku povodom hapšenja Davora Dragičevića, te istakao da Srbija prati događaje u Banjaluci, ali da nema nameru da se meša u unutrašnje stvari BiH i RS.

Aleksandar Vučić (Foto: Sajt predsednika Srbije)

"Niko to od nas nije tražio, niti se mi mešamo u unutrašnje poslove drugih zemalja ili entiteta. Ne mešamo se u poslove BiH, još manje u unutrašnje stvari RS unutar BiH", poručio je Vučić u izjavi novinarima, na pitanje o medijskim navodima da su srpski specijalci bili u Banjaluci tokom protesta.

Preneo je da Srbija prati događaje u Banjaluci i da želi da se sve završi mirno, kao i da veruje da takvu svest imaju i nadležne institucije u RS.

"Sve drugo bi bilo naše brutalno mešanje u stvari u koje ne smemo da se mešamo. Videli ste kako se neki političari odavde brutalno mešaju. Upitao bih ih: 'je l' biste voleli da tako neko čini u našoj zemlji? Hoćete da postavimo sutra gvozdenu zavesu na Drini, kao što je Milošević Karadžiću?'", rekao je on.

Mi da uvodimo sankcije i postavljamo nove granice na Drini, taj film nećete gledati, zaključio je Vučić.

Rekao je da bezobrazluk i bezobzirnost pojedinih političara u našoj zemlji, kojima je, kaže, jedini smisao da kradu pare, koji izmišljaju i obmanjuju javnost gde god stignu, ne može da zaustavi.

"Laž za laži, sedam puta da se obraćam, ni tada ne bih stigao da odgovorim na polovinu neistina. Valjda je takvo vreme", primetio je Vučić.

On je preneo da ga je bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi nedavno u Abu Dabiju upitao kako misle da postoji bilo gde u Evropi i zapadnom svetu lider, jer taj čovek ima samo jedan profil, svoje telo, glas i mozak, a mnogi, pa i u Srbiji, kaže Vučić, misle da su pametniji i da sve bolje znaju, pa još uz to imaju 20 do 30 profila lažnih i stvarnih.

"Kako mislite da dobijete tu bitku? Moje je da kažem građanima da sve što čuju tri ili četiri puta provere", naglasio je Vučić dodajući da se čudi kako je nekome ovako nešto moglo da padne na pamet.

Na pitanje da se isto u Srbiji dešava kao u Banjaluci što je juče bio slučaj da li bi policija isto postupila, Vučić je rekao da bi bilo nefer da odgovara na taj način.

"Gledao sam slike iz Francuske u vreme ovih protesta i mogu da mislim kako bi izgledalo i sam ne bih mogao da podnesem da neko ne počini nasilje, a jedan je odnos prema onima koji su činili nasilje a drugi prema onima koji nisu", rekao je Vučić.

Kako kaže, teško mu je kada vidi one koji nisu počinili nasilje sa toliko krvavih glava i drugim povredama.

"To je za mene nezamislivo. Mi u Srbiji nemamo rekacije policije ni na proteste, ni na bilo šta drugo. Užasno je teško govoriti o roditeljima koji su izgubili dete. Bio bih veoma pažljiv i razgovarao sa njima, i trudim se da tako radim i ovde oko svega", naveo je Vučić.

Tako će država, dodao je, učiniti sve da se pronađu i nalagodavci napada na novinare u Srbiji i reše ti slučajevi.

Vučić je govoreći o paljenju kuće novinara u Vrčinu kazao da je još ranije rekao da je država blizu da pohapsi počinioce i da je to i urađeno.

On je poručio da je Srbija pravna država i da tako i funikcioniše svidelo se to nekom ili ne.

Naglasio je da je veoma važno da se pravni sistem u Srbiji poštuje, ali da mu smeta licemerje dela međunarodne zajednice, na primer, kada to neko može da radi tamo gde mu se to sviđa, od Crne Gore do Makedonije.

"Ustalite svoje principe, kod mene su svi principi isti", poručio je Vučić.

On je primetio da su pojedini novinari sebi dali za pravo da kvalifikuju krivično delo i budu u ulozi i sudije i tužioca, što mu kao pravniku veoma smeta.

Vučić je naglasio da je to posao nadležnih državnih organa i da on veruje u samostalno i nezavisno sudstvo i pravosuđe, i pored toga što su Đilas, Tadić i drugi postavili sve aktuelne sudije, kada su sproveli neuspešnu reformu pravosuđa.

"Počinioci krivičnog dela biće uhvaćeni, a nadležni organi treba da rade dalje svoj posao. Neki izgleda tuguju što su počinioci uhvaćeni i hteli bi da napadaju vladu i mene", naveo je Vučić.

Kako se gasi Niški aerodrom, pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Protest u Banjaluci

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA