Najnovije

LAZANSKI UPOZORAVA SRBIJU: Američki špijunski avion "liberti" sa Kosova snima položaje srpske vojske! (VIDEO)

Specijalni američki špijunski avion "MC-12 liberti" iz vazdušnog prostora Kosova snima položaje srpske vojske i prikupljene obaveštajne podatke deli sa takozvanom "vojskom Kosova"! Ova letelica u Prištinu je stigla u sredu ujutro i već je obavila više naleta nad severom pokrajine.

Miroslav Lazanski (Foto: Jutjub)

Sve ovo potvrđuje vojni komentator Miroslav Lazanski, koji kaže da Amerikanci avion “MC-12 liberti” koriste samo u najvažnijim misijama u svetu. Lazanski kaže da je “liberti” stigao u Prištinu sa osnovnim zadatkom da nadgleda alternativne pravce za prelazak preko administrativne linije između Kosova i centralne Srbije.

- Amerika ima 13 takvih aviona. Reč je o letelici za osmatranje, izviđanje i obaveštajnu delatnost, a može da leti i osmatra i noću. Operativno je u upotrebi od 2009. godine i prvi put je korišćena u Iraku. Avion ima pilota i kopilota, kao i dva operatora. Kod nas je došao verovatno da nadgleda alternativne pravce ulaza preko administrativne linije - navodi Lazanski.

Prema njegovim rečima, postoji i mogućnost da je osnovni zadatak “libertija” da ispita položaje srpske vojske u južnom delu centralne Srbije.

- Taj avion ne mora da uđe u vazdušni prostor Srbije da bi nas snimao jer ima mogućnost bočnog skeniranja svega što se događa u infracrvenom spektru na zemlji, jedno pedesetak kilometara od administrativne linije - objašnjava Lazanski, koji nema nikakvu dilemu da Oružane snage SAD špijuniraju Vojsku Srbije.

- Oni špijuniraju položaje srpske vojske, njihov raspored i brojnost, ali i alternativne pravce za koje sumnjaju da Srbija koristi da doturi lekove i hranu na sever pokrajine mimo taksa od 100 odsto koje je uvela Priština... Nema nikakve dileme da Pentagon špijunira srpsku vojsku! Ono što može biti jako opasno jeste sumnja da SAD sve prikupljene obaveštajne podatke dele sa takozvanom 'vojskom Kosova" i tako praktično rade za njih. A znamo da su iz Prištine najavili da će ta 'vojska' uskoro biti raspoređena i na severu pokrajine. Albanci su, dakle, posle obuke vojnika i isporuke opreme poput džipova "hamer", od Amerikanaca sada dobili i vazdušnu podršku - upozorava Lazanski.

Ameri sve nervozniji

Igor Bečić, predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti, komentarišući ove navode podseća da Šiptari “pucaju po svim šavovima”.

- Velike su nesuglasice među prištinskim liderima, a Amerikanci su sve nervozniji zbog projekta u koji su prethodne administracije uložile sve. Ovo je demonstracija sile, jer je taj avion došao da ispita položaj Vojske Srbije u južnom delu zemlje, da izvrši kompletnu špijunsku delatnost i nastavi pritisak na Srbiju - zaključuje Bečić.

Vojska lažne države Kosovo nije opasnost po Srbiju, kaže Lazanski. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Poletanje izviđačkog aviona “libertija”

 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA