Najnovije

NOVI PLAN ZA SARADNJU SRBIJE I NATO PAKTA: Priprema u završnoj fazi

Trenutno su u završnoj fazi pripreme za usvajanje drugog ciklusa Individualnog akcionog plana partnerstva između (IPAP) Srbije i NATO, najvišeg mehanizma saradnje NATO sa partnerskim državama, izjavio je pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije zadužen za bezbednosna pitanja, Branimir Filipović.

NATO (Ilustracija: NATO)

Filipović u intervju za portal European Western Balkans kaže da glavni prioriteti partnerske saradnje ostaju nepromenjeni, a da će novi trogodišnji IPAP biti dopunjen i novim aktivnostima, kako u oblastima vojne saradnje, tako i naučno-tehnološke saradnje, informatičke bezbednosti.

"Veoma smo zadovoljni dosadašnjom implementacijom IPAP-a, s obzirom na to da je velika većina planiranih ciljeva i aktivnosti uspešno realizovana", kazao je Filipović i dodao da tu ocenu dele i strukture u NATO i članice alijanse.

Kaže da, kao i IPAP koji je trenutno na snazi, i novi dokument koncipiran saglasno principima Programa Partnerstva za mir, a to su dobrovoljnost, transparentnost i fleksibilnost, te da za polazište ima poziciju Srbije kao zemlje koja sprovodi politiku vojne neutralnosti, bez aspiracija za članstvo u NATO ili drugom vojnom savezu.

Upitan da li bi kriza u vezi sa formiranjem tzv. vojske Kosova mogla našteti odnosima Srbije sa NATO i kako vidi ulogu KFOR-a u stabilizaciji situacije na Kosovu, Filipović je rekao da je pozicija Srbije o neprihvatljivosti odluka Prištine veoma jasna i poznata partnerima u NATO.

On ističe da su za Srbiju, u skladu sa Rezolucijom 1244, snage KFOR jedina legitimna vojna formacija na prostoru Kosova i Metohije i da je KFOR jedini adekvatan sagovornik za pitanja bezbednosti na KiM, sa kojim Vojska Srbije ima razvijenu saradnju.

"Mi snage KFOR prepoznajemo kao jedinog partnera u obezbeđenju administrativne linije i garanta bezbednosti za stanovništvo KiM, sa težištem na pripadnicima srpske zajednice, kao i zaštite njihovog nacionalnog, kulturno-istorijskog i verskog nasleđa", dodao je Filipović.

On kaže da Srbija od NATO i KFOR očekuje da u potpunosti sprovodi svoj mandat i da obezbedi punu bezbednost srpske zajednice u Pokrajini.

"Isto tako je važno da kao garant primene briselskog sporazuma onemogući da takozvani KBS ili druge teško naoružane formacije Albanaca dođu na sever pokrajine u sredine gde dominantno žive Srbi. Takav njihov dolazak predstavlja ozbiljnu opasnost i potencijal za destabilizaciju i ugrožavanje prava i bezbednosti srpskog stanovništva", naveo je Filipović.

Upitan da li bi Srbija mogla da se priključi inicijativi za formiranje evropske vojske, Filipović je rekao da bi Srbija mogla da zauzme neki decidniji stav ukoliko bi ta inicijativa dobila konkretne obrise.

Kakve su nove mere Prištine protiv Beograda, pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Saradnja Srbije i NATO alijanse

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA