Najnovije

GUJON: Srbi sa KiM mogu da računaju na našu bratsku podršku (VIDEO)

Prvi čovek humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" Arno Gujon rekao je za RTS da se nada da će mu biti ukinuta zabrana ulaska na KiM. Prištini smeta što omogućavamo ljudima na KiM da ostanu na svom ognjištu, rekao je Gujon.

Arno Gujon (Foto: Jutjub)

Posle 14 godina, prvi put uoči praznika, humanitarac Arno Gujon nije sa Srbima sa Kosmeta jer mu je zabranjen ulaz.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Gujon je rekao da mu je juče bilo teško kada je ostavio volontere na prelazu Jarinje, kada su oni ušli a on ostao.

"Četrnaest godina u to vreme svaki put ulazim na KiM, tamo dočekujem Novu godinu, Božić, to je pola mog života, navikao sam se na to i na prijatelje koje viđam svake godine na KiM, a ove godine ne mogu", rekao je Gujon.

Kako kaže, nije mu lako ali je najbitnije da se pružanje pomoći nastavlja i da su volonteri mogli da uđu bez problema i da ovom trenutku dele humanitarnu pomoć (koze, krave, paketiće za decu, školski pribor i sportsku opremu).

"Najbitnije je da Srbi sa KiM znaju da mogu da računaju na našu bratsku podršku uprkos problemima i velikim izazovima sa kojima se suočavamo", istakao je Gujon.

Govoreći o 10. septembru kada su ga zaustavili na Merdaru, Gujon kaže da ta zabrana stoji i u njoj nema obrazloženja.

"Zvanično obrazloženje je - zabranjen vam je ulazak na KiM zato što ste na spisku osoba kojima je zabranjen ulazak na KiM", istakao je Gujon.

Prema njegovim rečima, to je nerazumljivo i bez rokova. "Tada su me ne samo vratili sa Merdara već i uhapsili, ispitivali, pretili i vratili nazad. Kada gledamo unazad, sve te takse, sve je to počelo mojim hapšenjem 10. septembra, i kada se zabranjuje ulazak na KiM humanitarcima koji renoviraju škole i grade farme, možemo da se zapitamo šta će biti sledeći korak, šta možemo da očekujemo posle takvih odluka", rekao je Gujon.

Gujon se nada da će se zabrana ukinuti, jer je to je veliki skandal, ne samo za srpsku javnost već je i dobar deo francuske javnosti bio zgranut.

Naveo je da je Figaro napisao članak koji je bio najčitaniji te nedelje u Francuskoj, što je veliki znak podrške.

"Nadam se da će se ukinuti ta zabrana, to je kao da su zabranili lekaru da uđe u bolnicu. Oni su usporili naš humanitarni rad, smeta im što omogućavamo ljudima da ostanu na svom ognjištu, da žive od svog rada, kroze te farme koje gradimo u saradnji sa Eparhijom Raško-prizrenskom", rekao je Gujon.

Kaže da su ga zvali prijatelji sa KiM posle te zabrane, da ga pitaju zašto ga nema.

Ispričao je da je juče video kuma koji živi u Gračanici, a kome nije mogao da dođe na slavu. On je došao do Jarinja, prešao peške prelaz i videli su se na pet minuta.

"Važno je da budemo složni sa jednim ciljem, a to je opstanak Srba na KiM", rekao je Gujon.

Naveo je je da mu se obraćaju građani sa željom da pomognu. "Mi smo francuska humanitarna organizacija, a njih usmeravamo preko dugih humanitarnih organizacija", istakao je Gujon.

"Važno je da postoji volja i što ne zaboravljaju one koji žive na Kosmetu, a na nama je da ih ne napuštamo", zaključio je francuski humanitarac.

Mogu li Albanci da stignu do Smederevske Palanke, pogledajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Arno Gujon

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA