Najnovije

SLUČAJNOST?! Otkud Zeka u Mitrovici pred ubistvo Ivanovića?

Naši istražni organi proveravaju kontroverznog Albanca. Čovek sa debelim dosijeom, blizak Tačiju i Veseljiju.

Oliver Ivanović (Ilustracija: Pravda)

Srpski istražni organi, u okviru istrage ubistva Olivera Ivanovića, proveravaju i zašto je albanski kontroverzni biznismen Lirim Zeka boravio u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, u blizini mesta zločina, 15. januara, dan pre atentata, pišu "Novosti".

Ovo bi moglo da baci novo svetlo na mučki napad na lidera GI SDP i na istragu koja već skoro punu godinu dana tapka u mestu. Naša strana, naime, proverava šta je Zeka, koji ima podeblji policijski dosije, uopšte radio u Mitrovici neposredno pre zločina koji je potresao sve Srbe, ne samo na KiM, i da li kojim slučajem ima neke veze ili saznanja o ubistvu.

Ovo je, kako smatraju sagovornici lista, zanimljiv detalj jer je reč o čoveku koji ima bliske odnose sa mnogima iz prištinske vlasti, koja je do sada uglavnom opstruirala istragu ne dostavljajući Beogradu čak ni čaure sa mesta zločina. Tako je u četvrtak, u cilju da prst krivice usmeri na Srbiju, Hašim Tači rekao da se glavni osumnjičeni za ubistvo Ivanovića nalaze u Beogradu, kao i da je istraga u "veoma važnoj fazi".

Ko je zapravo Zeka i može li on biti jedna od ključnih "kockica" za sklapanje kompletnog mozaika o atentatu na Ivanovića? On je danas vlasnik restorana "Konak L" koji se nalazi prekoputa zgrade vlade u Prištini i važi za mesto gde se okupljaju prištinski političari. Navodno, uživa zaštitu Tačija, a priča se i da je blizak sa albanskim premijerom Edijem Ramom sa kojim je u stalnom kontaktu.

Prema dostupnim podacima, rođen je 1963. u Kosovskoj Mitrovici, kao Nedžmedin, ali je kasnije promenio ime u Lirim. Od sredine osamdesetih godina službe ga dovode u vezu sa nizom kriminalnih "poduhvata" - od krađe i falsifikovanja dokumenata, preko krijumčarenja droge, ilegalne trgovine oružjem i vojnom opremom, sve do silovanja i ubistava.

Prema operativnim saznanjima policije, Zeka je navodno jedan od organizatora grupe koja je švercovala drogu iz Turske, preko KiM, do zemalja zapadne Evrope. Posle rata na KiM, dovodili su ga u vezu sa rukovodiocima OVK Tačijem, Redžepom Selimijem i Kadrijem Veseljijem. Sumnja se i da je bio uključen u pomaganje političkih ubistava posle povlačanja srpskih snaga sa KiM, u kojima su lividirani članovi i simpatizeri DSK, u to vreme najjače albanske partije koju je predvodio Ibrahim Rugova.

Unmik policija ga je, od svog dolaska, držala na oku zbog veza sa organizovanim kriminalom. U policijskim arhivima piše i da je u Nemačkoj hapšen zbog korišćenja falsifikovanih ličnih dokumenata, u Švajcarskoj je bio pod istragom zbog šverca droge, u Srbiji je optužen za silovanje, a u Zagrebu su ga sumnjičili za ubistvo i krijumčarenje oružja za muslimanske snage u BiH. Na aerodromu u Pragu uhapšen je 1999. godine po Interpolovoj poternici jer je u Nemačkoj bio osuđen na sedam godina zbog trgovine drogom. Berlin je tada tražio njegovo izručenje, ali je, navodno, Zeka prilikom transfera uspeo da pobegne.

Inače, predsednik Aleksandar Vučić pozvao je Tačija da kaže imena ubica i da će ih Srbija, ako su u Beogradu uhapsiti, ili da, u suprotnom, "prestane da laže". Govoreći ranije o istrazi ubistva lidera GI SDP, šef države rekao je da Srbija istragu vodi u nemogućim uslovima jer nema pristup mestu ubistva i dokazima, ali da informacije stižu i da je slika gotovo sklopljena. On je kazao da se razmatraju dve moguće verzije događaja, ali i da Priština traljavo vodi istragu.

Kosovski specijalci su prošlog meseca upali na sever Kosova i uhapsili trojicu Srba koji su, kako tvrde, povezani sa ubistvom Ivanovića. Tada je neuspešno pokušano i hapšenje potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, a Vučić je rekao da je Priština njega, zapravo, nameravala da ubije i da srpski državni vrh optuži da je učestvovao u ubistvu lidera GI SDP.

Zeka je, između ostalog, vlasnik fudbalskog kluba Skenderbeg iz Korče, čiju delegaciju je predvodio na utakmici sa Partizanom u Beogradu. Takođe je i počasni predsednik FK Trepča 89 iz Južne Kosovske Mitrovice. Inače, UEFA je ne tako davno drakonski kaznila Skenderbeg izbacivanjem iz evropskih takmičenja na deset godina zbog nameštanja mečeva. Morali su da plate i kaznu od milion evra.

Šta rade američki avioni na našem nebu, pogledajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kako je Oliver Ivanović naslutio svoju smrt

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA