Najnovije

BILA JE SVEDOK ŠIPTARSKOG ZULUMA I STRADANJA SRPSKOG NARODA: U manastiru u Đakovici sahranjena baka Nada, voljena među kosmetskim Srbima

Sahranjena preminula starica iz manastira u Đakovici. Uz opelo kojeje služio episkop raško-prizrenski Teodosije, u nedelju je u porti manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici sahranjena Nadežda Isailović (89),raseljenim Srbima iz Đakovice i vernicima iz metohijskih sredina poznatija kao baka Nada.

Gračanica na Kosovu (Foto: Jutjub)

Prema rečima Simonide Ašanin iz Udruženja raseljenih Srba iz Đakovice, baka Nada koja je svoj život posvetila molitvama za čitav srpski narod, a pogotovu za povratak raseljnih Srba u Đakovicu i na Kosmet, preminula u petak u bolnici u Kosovskoj Mitrovici.

- Baka Nada bila je jedna od četiri starice u ovoj svetinji koje su čuvale i čivaju tragove srpstva u našem gradu. Uprkos svim poteškoćama sa kojima su suočene i totalno albanskom okruženju, baka Nada nas je uvek dočekivala sa osmesima i radošću i molila se o svim praznicima da se mi raseljeni Srbi iz Đakovice vratimo svom gradu – ističe Simonida Ašanin podsećajući da su baku Nadu raseljeni Srbi iz grada videli proteklog Božića.

I dok sa žaljenjem ističe da raseljene tokom obilaska svoje svetinje za predstojeći Božić neće dočekati baka Nada, Simonida Ašanin, podseća da je svetinja u Đakovici porušena u martovskom pogromu 2004 godine i da je potom osveštana i obnovljena 2007. godine, a septembra 2011. godine preobražena u manastir koji sada posle baka Nadinog upokojenja čuvaju dve monahinje i jedna starica.

Hrvati nastavljaju sa otimanjem srpske kulturne baštine. Pogledajte OVDE šta su sada naumili.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Albanci često blokiraju Srbima pristup manastirima

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA