Najnovije

ČEPURIN ZAGRMEO: Srbija ima pravo da odgovori agresivnim merama Prištine!

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin danas je ocenio da će se kosovska odluka o uvođenju takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije odraziti kao udarac na ugled Prištine kao pregovarača i na ugled Evropske unije, kao medijatora u dijalogu o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Aleksandar Čepurin (Foto: Jutjub)

Rezultat uvođenja takse je zaoštravanje situacije na Balkanu, ugrožavanje regionalne ekonomske stabilnosti i pad ugleda EU kao medijatora, koji se približio nuli, izjavio je Čepurin u Institutu za međunarodu politiku i privredu, gde je održao predavanje „Partnerstvo Rusije i Srbije u kontekstu savremenih međunarodnih odnosa“.

U interesu je Prištine da ukine sankcije prema Srbiji i vrati se pregovorima, rekao je Čepurin, uz konstataciju da je EU pozvala obe strane da budu suzdržane, mada je Kosovo uvelo takse. Brisel poručuje da takse treba ukinuti, ali Priština za to nema sluha.

Srbija ima pravo da odgovori na te agresivne mere, ali smatram da će se Beograd ponašati odgovorno i da neće pribeći agresivnom odgovoru, naveo je Čepurin.

On je ocenio da najveću opasnost predstavlja pokušaj proterivanja srpskog stanovništva sa severa Kosova, ali je dodao da to nije moguće, pošto Beograd tako nešto ne bi dopustio.

Čepurin je izjavio da se Priština ponaša nervozno jer je 11 država povuklo oduke o priznavanju nezavisnosti Kosova i pošto je doživela katastrofu prilikom pokušaja prijema u Interpol.

Sve više zemalja traži da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija bude pravni osnov za rešenje kosovskog problema. Ta rezolucija podržava teritorijalni integritet Srbije, rekao je Čepurin.

On je ocenio da rešenje kosovskog problema predstavlja dugotrajan proces, koji neće biti zatvoren uvođenjem sankcija protiv Srbije ili formiranjem vojske Kosova.

Glavni igrač u tom procesu nije EU, niti Rusija, već Srbija. Bez Srbije nema rešenja kosovskog problema, izjavio je Čepurin.

Prema njegovim rečima, Moskva se ne protivi ulasku Srbije u EU.

Mnogo toga će zavisiti od stava Brisela o Kosovu, koji sada nije u korist Srbije, izjavio je Čepurin, uz ocenu da se EU nalazi u sistemskoj krizi.

Pročitajte OVDE šta je Vučić zamolio Čepurina da prenese Putinu.

Izvor: Fonet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Čepurin za RTS: Stav Rusije o Kosovu veoma jasan, protiv veštačkih rokova.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA