Najnovije

Kosovska skupština odlaže sednice do ročišta Haradinaju

Predsedništvo kosovske skupštine odlučio je da odloži sve sednice do završetka sudskog postupka komandantu bivše OVK Ramušu Haradinaju, kojeg Srbija tereti za ratne zločine nad civilnim stanovništvom na Kosovu, prenose prištinski mediji.

Skupština Kosova (foto: jutjub)

Haradinaj se od 4. januara nalazi u kućnom pritvoru u francuskom gradu Kolmaru, a naredno ročište, na kojem bi trebalo da bude odlučeno da li će on biti izručen Srbiji, zakazano je za 6. april. Kako navode listovi Zeri i Koha, odluka Predsedništva kosovske skupštine doneta je na zahtev parlamentarne grupe Alijanse za budućnost Kosova, čiji je Haradinaj predsednik. Haradinaj je početkom januara uhapšen na francusko-švajcarskoj granici po poternici Srbije, koja ga tereti da izvršio ratne zločine nad srpskim stanovništvom na KiM 1998. i 1999. Apelacioni sud je dva puta do sada odlagao donošenje odluke, zahtevajući od Srbije dodatnu argumentaciju, a juče je iz Suda u Kolmaru Tanjugu rečeno da taj sud najverovatnije ni sutra neće doneti konačnu odluku, već da će je odložiti za neko naredno ročište.

Haradinaj odluku o zahtevu Srbije za ekstradiciju, inače, čeka u kućnom pritvoru. NJemu je oduzet pasoš i zabranjeno da pusti teritoriju Francuske. Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru. Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA