Najnovije

ŠTRAHE ODBRUSIO ŠIPTARIMA PRED DOLAZAK U BEOGRAD: Kosovo je deo Srbije i ne pritiskajte je da ga prizna

Kosovo je bez sumnje deo Srbije i njegovo priznanje jedino je stvar Srbije, a pritiskati je da prizna Kosovo je pogrešan put, izjavio je austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe uoči sutrašnje posete Beogradu.

Hajnc-Kristijan Štrahe (Foto: Flickr)

"Mislim da je priznanje Kosova jedino stvar Srbije. Pritiskati zemlju zbog toga bio bi pogrešan put. Austrija bi trebalo da tu kao neutralna zemlja ima ulogu posrednika", rekao je Štrahe. Podsetio je da je njegova Slobodarska partija oštro kritikovala austrijsko priznanje Kosova, ali je ukazao da je to sad činjenica koja se više ne može menjati.
On je rekao da se nada da je, u okviru Briselskog dijaloga između Beograda i Prištine, moguć kompromis. Austrijski vicekancelar je istakao da je Srbija bez sumnje jedna od najvažnijih zemalja u regionu i garant mira i stabilnosti, a u pogledu članstva u EU nalazi se na veoma dobrom putu.
"Želimo da na Zapadnom Balkanu unapređujemo pomirenje, demokratiju, blagostanje i stabilnost. Najbolje sredstvo za to je proces pristupanja EU i u našem je interesu da Srbija ima konkretnu i verodostojnu perspektivu u pogledu pristupanja EU", smatra Štrahe. On je ukazao da bi pravo na samoopredeljenje severa Kosova ili autonomija bilo poželjno, ali su za to svakako potrebni dugi i komplikovani pregovori.
"Čini mi se da je Priština po tom pitanju vrlo neuviđajna", rekao je Štrahe. O novim detaljima istrage ubistva Olivera Ivanovića saznajte više OVDE. Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus Video

Štrahe: Neshvatljivo da se Republici Srpskoj uskraćuje pravo na samoopredeljenje
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA