Najnovije

PREDSEDNIK SRBIJE U POSETI HRVATSKOJ: Vučića dočekali Kolinda, srpska trobojka i Bože pravde (FOTO/VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Zagreb, gde danas počinje zvaničnu dvodnevnu posetu Hrvatskoj. On će se sasti sa hrvatskim državnim vrhom, učestvovaće na poslovnom forumu privrednima dve zemlje, a u utorak će posetiti Vrginmost i potom govoriti na Skupštini SNV i ZVO.

Vučić i Kolinda (Foto: HRT printskrin)

Predsednik Vučić se odmah sa aerodroma uputio ka služebnoj rezidenciji predsednice Hrvatske na Pantovčaku, gde će u razgovorima, najpre u četiri oka, a potom i sa delegacijama, provesti celo pre podne.
Vučića je na Pantovčaku dočekala predsednica Hrvatske Kolinda Grabar- Kitarović. Nakon intoniranja himni, njih dvoje će najpre razgovarati u četiri oka, a predviđeno je da sastanak traje oko sat vremena.
Kao javlja hrvatski portal Indeks, Zgreb je danas, trasom kojom će se kretati delegacija Srbije, okićen srpskim zastavama, kako po gradu, tako i na Pantovčaku, gde će za srpskog predsednika biti upriličen svečani doček.
Oko zagrebačkog aerodroma su tokom noći gusto istaknute srpske zastave, a na malom razmaku su postavljeni pripadnici policije.
Što se tiče bezbednosnih mera, poseta Vučiće se poredi sa posetom bivšeg potpredsednika SAD DŽordža Bajdena, samo što ovog puta nisu zavarivani šahtovi.
Planirano je da sastanak dvoje predsednika traje jedan sat, da bi u 11.45 počeli bilateralni razgovori zvaničnih delegacija Srbije i Hrvatske.
Hrvatski mediji javljaju i da su po Zagrebu raspoređeni snajperisti i policajci u civilu, koji će brinuti o bezbednosti srpske delegacije.
U isto vreme dok se zvaničnici pripremaju za posetu, na Trgu Bana Jelačića u centru grada počelo je okupljanje ratnih veterana i udovica Domovinskog rata.
Hrvatski mediji pišu da nikad uoči posete nekog šefa strane države nije vlada ovako loša atmosfera, piše riječki "Novi list". Kako prenosi N1, protest na Trgu svetog Marka neće biti održan, jer je policija zabranila pristup protestantima na Gornji grad.
Uoči protesta, koji se održava u organizaciji Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, policijska vozila su zabranila pristup Gornjem gradu Radićevom ulicom, zbog čega su se protestanti okupili na Trgu Bana Jelačića. Skup osiguravaju jake policijske snage, interventna policija i posebno vozilo Ministarstva unutarnjih poslova opremljeno kamerama za praćenje ovakvih događaja.

Sastanak nakon dve godine

Agencija podseća da do njihovog susreta dolazi manje od dve godine od sastanka u Srbiji u junu 2016. kada su potpisali takozvanu Subotičku deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.
Ipak, svi krupni problemi koji su postojali tada i danas, kako navodi Hina, stoje na putu potpunoj normalizaciji odnosa dveju država, opterećenih teškim nasleđem rata i raspada zajedničke države 90-ih godina prošlog veka.
Uoči Vučićeve posete, navodi "Novi list", u prvi je plan izbila tema ratne odštete koju je pokrenuo premijer Andrej Plenković, ali ona nije samo iznenadila Vučića, već i otkrila jednu od pukotina u odnosu Pantovčaka i Banskih dvora prema poseti predsednika Srbije.
Dok je Plenković aktualizovao tu temu, u Kabinetu predsednice Hrvatske navode da "ratna odšteta nije u pripremnim materijalima".
Razmirice između Pantovačka i Banskih dvora videle su se čim je Grabar-Kitarović pozvala Vučića, ali isprva su bile terminske, a ne tematske prirode, piše ovaj riječki dnevnik.

Rasprava o srpskim zastavama

Navodi se i da o atmosferi dovoljno govori to što se u javnosti raspravlja hoće li u Zagrebu biti istaknute zastave Srbije, kao što se to redovno radi kada u službenu posetu dolazi neki šef države.
Grabar Kitarović i Vučića obratiće se medijima u 12.30 sati.
Potom će srpski predsednik otići u Vladu Hrvatske, gde će u 13.35 sati imati "tet-a-tet" razgovor sa premijerom Andrejem Plenkovićem.
Sastanak predsednika Vučića i predsednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića planiran je za 15.15 sati.
U 16 sati predviđeno je obraćanje Grabar Kitarović i Vučića na Hrvatsko-srpskom privrednom forumu u Hrvatskoj privrednoj komori.
Sastanak predsednika Vučića i predsednice Grabar Kitarović sa polaznicima Akademije SNV i predstavljanje projekta "Budućnost Srba u Hrvatskoj", biće održan u 16.45 sati u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj.
Predsednik Srbije će sutra, drugog dana posete, u 10 sati u Vrginmostu imati sastanak sa stanovnicima tog mesta, obići osnovnu školu "Gvozd", i posetiti jednu porodicu.
Predsednik Vučih će se po podne, u 16 sati u Zagrebu, obratiti na Drugoj velikoj skupštini SNV i ZVO u dvorani Lisinski, navedeno je u saopstenju. Rusi pronašli oko 200 delova tela nakon pada aviona u blizini Moskve. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vučić: Ne sekiram se zbog kampanje koja se vodi u Hrvatskoj protiv mene
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA