Najnovije

ŠTRAHE PORUČIO ŠIPTARIMA IZ BEOGRADA: Realnost je da je u pravnom sistemu Srbije Kosovo i Metohija deo njene teritorije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić negirao je danas navode prištinskih medija da Beograd i Priština razgovaraju o podeli Kosova i Metohije.

Hajnc-Kristijan Štrahe (Foto: Sinhua)

"Ne pregovoramo o tome, to je vezano za unutarpolitičku upotrebu u Prištini)", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa vicekancelarom Austrije Hajnc-Kristijanom Štraheom. Prištinski list "Gazeta ekspres" objavio je nekoliko tekstova u kojima tvrdi da se između zvaničnog Beograda, Prištine i Tirane navodno dogovara "razmena teritorija", odnosno "podela Kosova". Dačić je istakao i da su sinoć u Beogradu, na sastanku i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem analizirani ti navodi prištinskih medija. "Malo smo se i našalili i rekli i da je Štrahe svojom izjavom o Kosovu to i podstakao", naveo je Dačić. Štrahe je uoči dolaska u Beograd za "Politiku" rekao da bi bilo poželjno da sever Kosova ima pravo na samoopredeljenje ili autonomiju, kao i da je pogrešno ukoliko bi se na Beograd vršio pritisak da prizna samoproglašeno Kosovo. Dačić je podsetio da se Štrahe protivio jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova i Metohije i 2008. godine, kada je u svojoj zemlji bio u opoziciji, a da danas, kada je deo vlasti u Austriji zastupa iste stavove. On je zahvalio austrijskom zvaničniku za podršku Srbiji i srpskom narodu, napominjući da isto mišljenje u Vladi Austrije sigurno ne deli stranka koalicinog partnera Sebastijana Kurca. "Svaka ti čast Štrahe, srpski narod ti mnogo duguje", rekao je šef srpske diplomatije. Podsećajući da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije bilo u suprotnosti i sa međunarodnim pravom, Dačić je upitao da li bi, ukoliko bi u nekom delu Austrije Srbi ili Turci postali većina, imali pravo na samoopredeljenje. Dačić je upitao i koliko će godina i vekova trebati Prištini da međunarodno verifikuje tu svoju nezavisnost, napominjući da bi prištinske vlasti trebalo i o tome da razmisle. On je u ime zvaničnog Beograda izrazio spremnost za pronalaženje trajnog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju u dijalogu sa Prištinom. Štrahe je rekao da je realnost da je Austrija 2008. godine priznala nezavisnost samoproglašenog Kosova, kao što je realnost i da se u pravnom sistemu Srbije navodi da je Kosovo i Metohija njen deo teritorije. Prema njegovim rečima, realnost je da od 193 zemlje članice UN kosovsku nezavisnost nije priznalo njih više od 85, kao i da pet država članica EU to, takođe, ne priznaju. "Austrija stoji iza nezavisnosti Kosova, a ja imam puno razumijevanje za položaj Srba", rekao je Štrahe. On smatra da je potrebno da dve strane nađu suštinsko i kompromisno rešenje za Kosovo i Metohiju. "Srbija nije problem već rešenje problema, a rešenje se mora naći zajednički", dodao je Štrahe.

Premijer Srbije i Štrahe o evropskim integracijama

Predsednik Vlade Srbije Ana Brnabić i vicekancelar Austrije Hajnc-Kristijan Štrahe saglasili su se danas u Beogradu da je usvajanje Strategije proširenja EU na zapadni Balkan ohrabrujuća poruka za Srbiju i njene građane. Sagovornici su ocenili i da je usvajanje te strategije "jasan signal Vladi Srbije da nastavi sa započetim reformama", saošteno je iz Vlade Srbije. Brnabićeva je rekla da Srbija izuzetno ceni kontinuiranu podršku Austrije u procesu pristupanja EU i stav da je integracija zapadnog Balkana u EU jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Austrije. Ona je izrazila očekivanje da će Austrija nastaviti da podržava Srbiju i tokom austrijskog predsedavanja Savetu EU u drugoj polovini 2018. godine. Štrahe je "prenio podršku Austrije o pitanju nastavka dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU", navodi se u saopštenju. On je izrazio očekivanje da će obe strane konstruktivno pristupiti implementaciji briselskog sporazuma. Kako su se srpske trobojke zavijorile u Zagrebu, pogledajte OVDE. Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Hajnc-Kristijan Štrahe
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA