Najnovije

Super-oružje "Armate" predstavlja ozbiljnu pretnju potencijalnom protivniku (VIDEO)

Američki stručnjak ocenio je mogućnosti novog topa za ruski supertenk T-14 "Armata".

Armata (Foto: RIA)

Iskustvo za stvaranje "supertopa" 2A66 omogućiće ruskim inženjerima da opreme tenk “Armata” sa visoko efikasnim oružjem koje predstavlja ozbiljnu pretnju potencijalnom protivniku, rekao je stručnjak za odbranu Čarli Gao.
Gao u članku za američki “Nacionalni interes” podseća da je projekat 2A66 započeo iz straha da vatrene snage sovjetskih tenkova ne bi bile dovoljne da unište obećavajuća borbena vozila NATO-a.
Za razliku od svog prethodnika - 2A46 - novi top se odlikuje poboljšanom kočnicom dizajniranom za uklanjanje gasova od snažnih projektila iz kalibra, uvećanom komorom za punjenje i dužinom cevi. Međutim, nikada nije pušten u masovnu proizvodnju.
"Dizajneri su ubrzo shvatili da će troškovi prepravke svih tenkova sa topovima sa novom municijom biti ogromni, i kao rezultat toga odlučeno je da će 2A66 postati instrument za tenkove budućnosti", stoji u članku.
Sada kada je "tenk budućnosti" konačno stigao, ruski inženjeri pokušavaju da izvuku maksimum iz razvoja koji su nastali u dizajnu 2A66, naglašava ekspert.
Dakle, glatka 2A8201M, kreirana specijalno za "Armatu", ne zahteva specijalnu municiju i može ispaliti bilo koje granate od 125 mm.
Pored toga, novina je uspela da zadrži dimenzije svog prethodnika 2A46M, tako da se može instalirati na borbena vozila prethodnih generacija.
"Projekat 2A66 je mrtav, ali zahvaljujući tome, Rusi su stekli dragoceno iskustvo u optimizaciji topa od 125 milimetara, što je omogućilo povećanje pritiska na kanalu cevi i veću brzinu letenja projektila uz zadržavanje istih dimenzija", zaključio je Gao. Poslali na ruske vojne baze u Siriji 13 kamikaza dronova, ali kako su Rusi rešili pogledajte OVDE.
Izvor: Glas Moskve

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA