Najnovije

UKRAJINA: Moguće „oružano oslobođenje“ Donbasa

Ukrajinski zakon o reintegraciji Donbasa ne isključuje „oružano oslobođenje“ samoproglašenih Donjecke i Luganske republike i stvara preduslove za to, izjavio je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Oleksandar Turčinov u intervjuu za televiziju „Hromadske“.

Turčinov (Foto:RIA)

Šef Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu smatra da zakon omogućava korišćenje čitavog potencijala oružanih snaga i drugih institucija za „obnovu suvereniteta zemlje na okupiranoj teritoriji“.
„Ne kažemo da danas možemo da oslobodimo okupiranu teritoriju isključivo silom, ali ovaj zakon ne isključuje takav put i stvara preduslove za to, da ne moraju da se donose dodatni zakonski akti koji bi obezbedili pravni okvir za primenu sile tokom suprotstavljanja agresoru“, objasnio je Turčinov.
Vrhovna rada Ukrajine usvojila je zakon o reintegraciji Donbasa koji je predložio predsednik države Petro Porošenko. Rusija se u njemu naziva „zemljom agresorom“, teritorije Donbasa koje ne kontroliše Kijev prepoznate su kao „okupirane“, a šefu države se daje pravo da koristi vojsku bez objave rata.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da će Kijev napraviti ogromnu grešku narušavanja Minskih sporazuma ako usvoji zakon o reintegraciji Donbasa. Kadrove iz kokpita ruskog “letećeg tenka” možete pogledati OVDE.
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Top 5 najopasnijih ruskih oružja
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA