Najnovije

DAČIĆ: Vučić pokazao da je Srbija spremna na razgovor

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posete Hrvatskoj pokazao da je Srbija spremna da razgovara i istakao da dve susedne zemlje, uprkos različitim stavovima o nekim pitanjima, moraju da sarađuju i da se dogovaraju.

Dačić (Foto: Jutjub)

"Predsednik Vučić je tokom posete Zagrebu pokazao onu narodnu "na muci se poznaju junaci".
Možda ovo što kažem zvuči patetično, ali predsednik Vučić je pokazao da je Srbija spremna da razgovara uprkos brojnim provokacijama koje su dolazile sa hrvatske strane", rekao je Dačić u intervjuu za današnji "Kurir".
On je izneo mišljenje da su u Srbiji to shvatili, ali da se nada "da i u slučaju Hrvatske nema stavljanja stvari pod tepih, jer se one tako neće rešiti".
"Nikada se nećemo složiti o viđenju "Oluje", ali komšije smo i moramo da sarađujemo i da se dogovaramo. To je jedini način. Od međusobnih prepucavanja čini mi se da nema koristi", rekao je on.
Na konstataciju da ljudi iz Vlade Srbije pozivaju kolege iz Hrvatske na "odmeravanje snaga", Dačić je rekao da je "uglavnom odgovarao na prozivke Hrvatske i njihove provokacije".
"Iako mnogi misle da kao ministar spoljnih poslova ne koristim diplomatski rečnik, ovog puta ću se toga pridržavati 100 dana i neću reći ni reč. A bez obzira na to što sada vi, kao po običaju, hoćete da me isprovocirate kako bih se izlanuo, neću. Moratorijum od 100 dana je, koliko sam upoznat, već počeo da teče. I mislim da je to dobra ideja, ali se nadam da će se obe strane toga pridržavati, a ne samo mi, kao što je to obično bilo u prošlosti", rekao je on.
Na pitanje da li će moći to da izdrži, Dačić je naglasio da to nije "buvlja pijaca, već odluke koje se tiču države Srbije i njenih interesa."
"Neću da stavim flaster na usta jer, kada govorim, samo branim Srbiju. Ali poštujem državnički stav predsednika Vučića i nadam se da će i druga strana biti suzdržana", istakao je.
Povodom njegovog sastanka sa državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom, Dačić je rekao da Srbija nikad nije bila u boljoj spoljnopolitičkoj poziciji.
"Lični kontakti su uvek važni u međunarodnoj politici, a ono što smo mi uspeli jeste da Srbija nikad nije imala bolju spoljnopolitičku poziciju, uprkos brojnim izazovima".
Na pitanje o spekulacijama koje se odnose na navodni dogovor Beograda, Prištine i Tirane o razmeni teritorija i podeli Kosova, šef srpske diplomatije je istakao da je to upravo samo spekulacija.
"To je, kao što ste i rekli, samo spekulacija. Vi znate da ja jesam predlagao kao mogućnost podelu Kosova. Najvažnije je da se nastavi Briselski dijalog, ali i da se što pre otkriju ubice Olivera Ivanovića", naglasio je Dačić. Dodik poručio da Hrvati moraju da se izvinu Srbima. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dačić: Tražimo zajedničke interese sa novom američkom administracijom
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA