Najnovije

Srpske zatvorenice krajem 20 veka: Ubijale muževe, decu, skrivale hajduke, činile zločine protiv vlasti...

Promocija knjige „Zatvorenice“ Milutina A. Popovića biće održana u četvrtak 22. februara od 18 sati u Delfi Kaféu u SKC-u.

Promocija romana (Foto-Laguna)

O pričama iz Ženskog odeljenja Požarevačkog kaznenog zavoda govoriće: istoričarka književnosti i priređivačica knjige Svetlana Tomić, kriminološkinja prof.dr Vesna Nikolić Ristanović, Ivana Đurić, pravnica i urednica u Laguni Jasmina Radojičić. Osim što se zna da je Milutin A. Popović zabeležio priče o zatvorenicama Srbije s kraja XIX veka i štampao album o njima, za sada nismo uspeli da nađemo pouzdane podatke o njemu. Kada je 1898. godine u Bosanskoj vili najavljena vest o izlasku njegovog „Albuma“ iz štampe, nisu unesene dodatne informacije o autoru. Te godine stručni list „Policijski glasnik“ izgleda izbegava da pomene tu knjigu, a „Zatvorenice – Album Ženskog odeljenja Požarevačkog kaznenog zavoda sa statistikom“ prva je publikacija takve vrste u srpskoj kulturi. Knjiga sadrži predgovor Milutina A. Popovića, trideset pet priča o zatvorenicama, ilustracije i fotografije.
Svedočanstva ovih „opasnih žena“ osvetljavaju jednu malo poznatu, tabuizovanu sferu o patnjama, ali i zločinima u drugoj polovini XIX veka. Od ubistava muževa do čedomorstva, trovanja, silovanja, sodomije, žene su u prošlosti Srbije vršile različite prestupe. Činile su zločine protiv vlasti i vladara, krivotvorile novac, organizovale pljačke, skrivale hajduke, bile hajdučice... Kršeći krivične zakone, razbijale su i stereotipne predstave o ženama.
Ova knjiga deo je „kriminalne beletristike“ i vrsta „policijske književnosti“ koja je u Srbiji počela da se razvija krajem XIX veka. Čitanje ovog dinamičnog i uzbudljivog dela neminovno vodi ka uspostavljanju paralela sa današnjim kriminalitetom i položajem žena u društvu. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA