Najnovije

ETO VAM VAŠE "ZEMLJE MOGUĆNOSTI": Zaharova žestoko isprozivala Amerikance povodom 10 godina od proglašenja "kosovske nezavisnosti"!

Predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova podsetila je da se 17. februara navršava deset godina takozvane "kosovske državnosti".

Marija Zaharova (Foto: RIA novosti)

Zaharova je naglasila da je to, svakako, razlog da se pogleda na neslavne rezultate pokušaja da se "post faktum" (po svršenom činu) legitimišu NATO agresija 1999. godine i nasilno rasturanje jedne evropske države - Savezne Republike Jugoslavije, iza kojih su stajale pristalice Prištine. - Jednostrana secesija 2008. godine uprkos temeljnim principima međunarodnog prava nije dovela do rešavanja kosovskog pitanja, čije su perspektive još uvek nejasne. Naporima "dobrotvora" Kosovo se pretvorilo u crnu rupu sa čudnim statusom. Nade u brzo i jednodušno priznanje od strane međunarodne zajednice se nisu opravdale, a pokušaji da se obezbedi članstvo u nizu međunarodnih institucija su doveli do politizacije njihovog delovanja i unutrašnjih podela. Već su krenula povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, rekla je predstavnica ruske diplomatije i dodala da se praksa mehaničkog prebacivanja evropskih demokratskih šablona u kosovsku realnost pokazala kao neuspešna. Ona je objasnila da je na taj način nastao nestabilni polumarionetski režim, gde se odluke o ključnim pitanjima donose po naređenju zapadnih diplomata. - Haos na Kosovu se koristi radi razmeštanja NATO infrastrukture na njegovoj teritoriji, a pod izgovorom rezolucije 1244 Saveta Bezbednosti UN, kao što je američka baza Bondstil, ali i radi širenja uticaja Alijanse na Balkanu i manipulisanja procesima u regionu. Jednostrano proglašenje nezavisnosti nije rešilo ekonomske probleme pokrajine, nije dovelo do priliva investicija, kao posledica, Kosovo ostaje najsiromašnija teritorija u regionu, iz koje ljudi beže, dodala je Zaharova i naglasila da tome treba dodati i širenje kriminala i korupcije propraćeno sukobom klanovskih interesa, problemima u oblasti bezbednosti, povećanu izloženost pretnji terorizma sa Bliskog Istoka. - Postavlja se logično pitanje: Šta hoće da slave u Prištini? Za sve nepristrasne posmatrače je očigledno da autori i izvođači ovog projekta nemaju čime da se hvale, poručila je Marija Zaharova.
- Vrlo dobro se sećam kako se 2008. godine posle jednostranog, nezakonitog i nelegitimnog priznanja suvereniteta na televiziji Si-en-en prikazivala veoma lepa i skupa reklama, čiji je osnovni slogan bio „Kosovo je zemlja mogućnosti“. Evo vam zemlje, evo vam i mogućnosti. Najviše me je tada zanimalo ko je platio snimanje te reklame i ko je platio njeno prikazivanje na Si-en-enu. Odlično znamo koliko tamo košta jedan minut emitovanja, zaključila je prestvanica ruskog Ministarstva spoljnih poslova. Kako je Marija Zaharova juče, po prvi put od izbijanja sukoba u Siriji, otvoreno i pravim imenom opisala američke operacije u toj zemlji, pročitajte OVDE. Izvor: fakti.org, Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA