Najnovije

DAČIĆ: Posle arogantnih poruka, Gabrijel kod Pacolija na ručku!

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da zajednička pozicija EU nigde ne govori o tome da Srbija mora da prizna nezavisnot Kosova i dodao da je "arogantno, neprihvatljivo i kontraproduktivno" da se Srbiji postavljaju takvi uslovi.

Ivica Dačić (Foto: Jutjub)

Ivica Dačić je na konferenciji za novinare rekao da je informacija o tome da je Burundi povukao priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, "odgovor" nemačkom šefu diplomatije Zigmaru Gabrijelu.
"Što ne ide u Madrid da traži Špancima da treba da priznaju Kataloniju, što ne ide u Skoplje da ih ubedi da priznaju BJRM, pošto ih je Nemačka tako priznala", upitao je on.
"Moj posao nije da se udvaram (Zigmaru) Gabrijelu nego da branim interese Srbije", rekao je Dačić povodom Gabrijelove izjave u Prištini.
"Doslovce je tako rekao u Prištini i posle toga je otišao na ručak kod (Bedžeta) Pacolija kući. Nemam ja ništa protiv, neka svako misli šta god hoće, ali sa Srbijom tako ne može da se razgovara", rekao je Dačić.
"Poštujem Nemačku i radićemo sve za naše dobre odnose. Srbija se radovala ujedinjenju Nemaca - toliko samo želim da kažem", rekao je Dačić.
Upitao je i ko je doneo odluku u okviru EU da Srbija treba da prizna Kosovo, ali je takođe i ukazao da Srbija treba pre ulaska u EU da reši bilateralne odnose.
"Napisali su da moramo da rešimo bilateralne odnose. A zašto to nisu uradili kad je bilo takvog primera između Hrvatske i Slovenije? Kao da to tada nije važilo, a sada važi", upitao je Dačić.
Odgovarajući na pitanje koji je najbolji model za pravnoobavezujući dokument između Beograda i Prištine, Dačić je rekao da "niko ne zna šta znači pravnoobavezujući sporazum, jer to nigde nije zapisano".
Objasnio je da je to bila formulacija "kojom su svi bili zadovoljni" i da je glupost ako neko misli da kroz to Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova.
"To ne samo da su gluposti, to je bezobrazluk i kršenje odluke EU. Čak i da se EU usaglasi o tome da Srbija treba da prizna Kosovo, što se nikad neće desiti, Srbija to neće uraditi", poručio je Dačić.
Dačić je naglasio da je Srbija spremna za dijalog sa Prištinom, kao i da bez Srbije nije korektno razgovarati ni o demarkaciji sa Crnom Gorom.
"SAD prvi put zvanično podsetile na savezništvo sa Srbijom"
Dačić je zahvalio Stejt departmentu na čestitiki povodom Dana državnosti Srbije i ukazao da je američka vlada prvi put u zvaničnom obraćanju podsetila na savezništvo sa Srbijom.
"Zahvalan sam Stejt departmentu i (Reksu) Tilersonu na čestitiki koju je uputio povodom Dana državnosti. Imao sam sastanak sa njim i drago mi je što je u čestitki upotrebio ono sa čime sam ga upoznao, da je pre sto godina tadašnji predsednik Vilson objavio poseban proglas, kojim se američki narod poziva da kroz molitvu iskaže solidarnost sa srpskim narodom", rekao je Dačić.
Podsetio je da se tada, 28. jula 1918. godine, na Beloj kući vijorila srpska zastava, navodeći da mu je drago što je prvi put sve i zvanično rečeno u obraćanju američke vlade.
"Hoću da pozovem sve da se kao država i kao narod više borimo za svoj interes", rekao je Dačić.
"Nije to sramota. Nije dobar Srbin samo onaj koji želi da se dodvori nekima koji misle da su mnogo jaki", rekao je ministar na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova, na kojoj je saopštio da je Burundi povukao priznanje Kosova.
Pročitajte OVDE ko kaže da je Kosovo mračne perspektive i razočaranog naroda?
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ivica Dačić: Koga bre vi ovde lažete, Vi ste kao neki nosioci maslinove grančice?
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA