Najnovije

OGLASIO SE DIKIĆ: Evo šta ga je tužilac terao da prizna

Danas je u Višem sudu u Podgorici nastavljeno suđenje za tzv. aferu „državni udar“. Svedok-saradnik Saša Sinđelić juče je završio svoje svedočenje.

Bratislav Dikić (Ilustracija: Pravda)

Optuženi general Bratislav Dikić je rekao da je nakon hapšenja mesecima beležio sve ono što se događalo da bi izneo na sudu. Nakon saslušanja Sinđelića, Dikić je rekao da je Sinđelić njemu rekao te „nekolike rečenice“, te da se on naknadno prisetio.

Dikić: Sinđelić nikada nije koristio imena partija

On je rekao da mu je Sinđelić rekao „srpska zajednica“ „opozicija“, „naši Srbi“, ali nikada nije naveo ime partije. Jedini moj uslov da obiđem taj protest protiv NATO-a, bio je da ne bude nikakvih nereda, što je Sinđelić čvrsto obećao – rekao je Dikić. Prvi put sam čuo za DF nakon hapšenja, istakao je Dikić. On je rekao da nije postojao nikakav specijalni telefon, za koji mu je SDT (Specijalni državni tužilac) rekao da je trebao da doda Andriji Mandiću, jednom od lidera ove političke organizacije.  Sinđelić nije nikada koristio imena partija i nikada nije rekao ime ijednog od rukovodilaca tih partija, rekao je Dikić. On je dodao da je Velimirović u razgovoru rekao nešto nerazumljivo „Defa“, nije rekao ni DF, ni Demokratski front. Dikić je rekao da se trudio da iznesem samo istinu i ja se pridržava te svoje odbrane, te da je sada samo dopunjava. Kada je pitao Sinđelića ko će da bude na tom anti NATO protestu, on je rekao da budu „naši ljudi“ iz opozicije, ali nije nikog imenovao. Kada su ga u tužilaštvu pitali da li je trebao da preda specijalni telefon Andriji Mandiću, Dikić je rekao do tada nije bio čuo za Mandića, te je za taj specijalni telefon tek čuo u spisima predmeta. Dikić kaže da je on dovedem u zabludu i da nije znao ni za kriminalni plan, za organizaciju, Sinđelić mu nikada nije govorio za oružje, specijalce. Saša Čađenović je pitao Dikića „Ko je trebao da uđe u skupštinu“, Dikić je rekao da je Sinđelić rekao da je to trebalo da urade lideri opozicije. I da je Sinđelić rekao „poguravanje kao navijači na utakmici“. Čađenović je nastavio za pitanjima tipa „koji je razlog bio ulaska u Skupštinu“? Dikić je rekao da ne zna razlog jer mu Sinđelić nije rekao razlog ulaska u Skupštinu.

Katnić: „Ja sam lider opozicije“

SDT Katnić je opet pitao Dikića zašto bi neko ušao u Skupštinu, pa je Dikić odgovorio da je najverovatnije bio „politički razlog“, ali da on nije ni stigao o tome da razgovara sa Sinđelićem jer je negodovao taj ulazak u Skupštinu. Katnić je pitao Dikića kako može više špalira i kordona da se „pogura“  i da li je Dikić u svesti imao neka sredstva koja bi to pogurala pri ulasku u Skupštinu? Dikić je odgovorio da ništa njemu nije to pominjano te da je ispao kreten. Na pitanje Katnića da li bi Dikić poverovao da je on došao u kafić i rekao „Ja sam lider opozicije“, d ali bi mu Dikić poverovao, nastao je smeh među pristutnima, te je Milan Knežević dobacio „Hoćeš li to da se kandiduješ za predsednika“? Sudija Mugoša je opomenuta Kneževića, i advokate odbrane da ne dobacaju. Advokat Miroje Jovanović je rekao da se iz Dikićeve današnje izjave  samo potvrđuje da on nije poznavao njegova dva branjenika. Advokat odbrane je rekao da smo vidjeli danas imali dopunu odbrane i da to tužilaštvu nije odgovaralo pa su hteli pitanjima da isprovociraju Dikića. Dikić je više puta rekao da je sa Sinđelićem „kroz šalu“ rekao da se uđe u skputštinu te da je SDT od šale htjelo da napravi ozbilju.

Mandić: Tužilac ima svoj privatni rat koji vodi protiv DF-a

Andrija Mandić je na početku svog obraćana rekao Tužilac ima svoj privatni rat koji vodi protiv DF-a. Jer kako smo danas čuli, Dikić nije znao za specijalni telefon, a da ga tužilac pitao da li je trebao da taj telefon preda njemu? To pokazuje, rekao je Andrija Mandić, da je on već tada targetiran, kao i DF i da su već tada trebalo  biti otpuženi, tj da je sve tada već namešteno. Mandić je naglasio da prvi put danas dobijaju informaciju vezano za specijalni telefon koji je Dikić navodno trebao da doda Mandiću. On je naglasio da se iskrivljuje stvarnost, ali se vidi cilj koji je neprihvatljiv za svako normalno biće.

Knežević: Katnić već 15. oktobra zna imena Rusa i lidera DF-a

Knežević je rekao da je primetio danas da kroz dopunu odbrane cela javnost dobila informaciju da je SDT 15. oktobra uveče pominjao imena lidera DF-a i da je naredba o proširenju istrage protiv Kneževića i Mandića donesena 2017. , znači 6 meseci nakon toga kada je Katnić rekao Dikiću za njih. On, Katnić, tada već zna imena Rusa, imena lidera DF-a iako Dikić ne znam nikoga tada. Knežević je rekao da je tada nastupilo fabrikovanje i da se vodi mrtva trka ko je trebao da uzme telefon od Dikića. Tako smo, navodi Knežević, došli do optužbe da je on trebao da ima jedan telefon i da  je trebao da preuzme drugi. SDT je  napakovao krivično delo od 15. oktobra do 7. marta, pa je u aprilu 2017. podigao optužnicu protiv DF-a. Knežević je istakao da će svedočenje Paje Velimirovića biti nastavka ovog fabrikovanja i montiranja, a isti je Velimirović je u srodstvu sa Katnićem. Nakon njihovog izlaganja, današnji pretres se prekida, a naredni se zakazuje za 7.2, kada se poziva Velimirović Mirko da svedoči. A šta je predsednik DNR poručio srpskom narodu, pogledajte OVDE. Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dosije ''Državni udar'': Govor optužene Branke Milić
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA