Najnovije

BAJDEN ŠOKIRAO RUSE: Sankcije i NATO će naterati Ruse da izađu iz “duboke crne rupe“

Bivši američki potpredsednik DŽozef Bajden je izneo impresivan govor koji je tekao između napada na Rusiju i hvaljenja svetskog poretka pod vođstvom SAD-a, dok se izostavljala suština tekućeg Hladnog rata.

Bajden (Foto: flickr)

Bajden, bivši senator i američki drugi najviši zvaničnik tokom dva mandata, u petak uveče je na konferenciji za bezbednost u Minhenu (MSC) izneo govor i ocenu da ruski predsednik Vladimir Putin predstavlja pretnju “liberalnom svetskom poretku.“ On je rekao da se članovi NATO-a moraju suprotstaviti ovim “malignim aktivnostima“ i držati se svojih vrednosti, iako SAD to nisu uradile pod administracijom u kojoj je on bio.
Udaranje po Rusiji je danas popularna igra za zapadne političare. Bajden nije bio prvi govornik na MSC-u koji se fokusirao na pretnju na Istoku, iako, za razliku od ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, svoj miting protiv Kremlja nije održao u gotovo napuštenom holu. Naprotiv, bilo je prepuno, uključujuči i neke bivše Obamine zvaničnike kao što je DŽon Keri, bivši državni sektretar.
I publika je čula mnogo toga o tome kako je Kremlj preti samom jezgru svetskog poretka.
Rusija je “nacija u ozbiljnom padu,“ rekao je Bajden, i pati zbog udela koji nafta i gas imaju na njihovu ekonomiju (ruski izvoz energije je bio 11,78 odsto BDP-a, usred krize cena nafte, u poređenju sa 20,32 odsto 2000. godine). Rusija održava “mrežu partnerstva isključivo putem prinude,“ rekao je Bajden.
Kremlj se suočava sa svojom slabošću podrivajući Zapad uopšteno i naročito “demokratske ideale“ na svojim granicama, smatra bivši potpredsednik vlade, jer “svaka alternativa koja može privući podršku, ugrožava bogatstvo, moć i privilegiju nadležnih oligarha.“
Na primer, Ukrajina – koja bi se mogla nazvati Bajdenovim projektom – navodno je odabrala te “demokratske ideale“ 2014. godine, kada su oružane grupe zbacile svog demokratski izabranog predsednika koji se već potčinio zahtevima opozicionih lidera. A zatim je novi Kijev krenuo na ukrajinski narod na istoku koji nije delio takve ideale, poslavši tenkove protiv nenaoružanih civila i kasnije granatirajući gradove koji su bili zauzeti od strane pobunjenika.
Ali barem vlada u Kijevu uživa stalnu zaštitu njihovog suvereniteta – još jedna vrednost koju u velikoj meri Vašington uzima u obzir, prema Bajdenovim rečima, a Mosva to vidi kao običnu smetnju. Potpredsednik to može lično potvrditi. On je naredio Porošenku da smeni svog  glavnog tužioca ili da se u suprotnom pozdravi sa kreditom od strane SAD-a.
Dakle, kako tačno Kremlj “zloupotrebljava svoju moć,“ prema Bajdenovim rečima? “Koristi svoju čvrstu vojnu moć. “Manipuliše snabdevanjem energijom,“ rekao je Bajden.
Ali naravno, najveći prekršaj je navodno mešanje Rusije u izbore širom sveta. On je napao Ruse za kupovinu političkih oglasa na socijalnim mrežama, koje, prema FBI-u, nije imalo opipljiv uticaj na ishod izbora. Bajden je ova oglašavanja nazvao “hiljadama pokušaja da se mešaju“ u kampanju 2016. godine.
“Nemaju nikakvo pravo!,“ vikao je on. “Nikakvo pravo. Naše je suvereno pravo da sprovedemo naše izbore nesputano. Tačka!“
Ali Bajden ima nekoliko ideja o tome kako se baviti “slabom, ali ipak veoma opasnom“ Rusijom. Zapadu je potrebno više od NATO-a, više sajber bezbednosti, i više sankcija za Rusiju – sankcije koje ne mogu da pogode SAD, za razliku od evropskih zemalja.
Zapad takođe mora da informiše javnost o tome koliko je Rusija loša – jer oni očigledno nisu uvereni u to da grejanje njihovih domova ruskim gasom ili slušanje toga šta ruski mediji imaju da kažu, kompromituje njihove “osnovne vrednosti.“
U Siriji ubijeno 3.000 državljana Ruske Federacije. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ko je zločinac DŽo Bajden???
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA